In speelronde zes van Schaakvereniging Zierikzee wist Aloys Kersten de koppositie te heroveren door te winnen van Floris van der Voorn. Zijn koning kwam ernstig op de tocht te staan en moest een dame tegen een toren geven om mat te voorkomen. Het bleek uitstel van executie. Marnix den Boer maakte een flinke sprong op de ranglijst door te winnen van Ben van der Westen. Marianne Blinde won het derde onderlinge treffen op rij van Arjan Bom. Een uitstekende serie, en met haar tweede winstpartij van dit seizoen heeft Blinde de middenmoot in zicht. De top drie wordt gevormd door Aloys Kersten, Sjaak Spiegels en Martin Krijger. Het Zierikzeese A-team mocht het na het kampioenschap van vorig seizoen gaan laten zien in de Zeeuwse eerste klasse.
Goes B – Zierikzee A: 3,5-0,5
Vrijdagavond 27 september speelde het A-viertal zijn eerste wedstrijd in de Zeeuwse eerste klasse. Na promotie in het afgelopen seizoen was het al duidelijk dat het een zwaar seizoen zou worden te midden van de Zeeuwse topteams. De flinke nederlaag was echter toch wel een teleurstelling. Alleen Sjaak Spiegels slaagde erin gelijk te spelen, na een uitstekende partij. Martin Krijger kwam goed uit de opening maar kon zijn voordeel niet vasthouden en verloor. Michiel Melkert maakte aan het eind een klein foutje en verloor ook. Evenals Floris van de Voorn die in de opening een stuk verlies overzag.
Marianne Blinde – Arjan Bom 1 – 0
Dit was inmiddels al het vierde onderlinge treffen sinds Bom lid is geworden van de verening. Maar van de vorige drie won hij de eerste, en daarna was het aan Blinde. En ook nu wist Blinde de winst naar zich toe te trekken.
Op het moment dat uw verslaggever langs liep was het verschil met een dame tegen een toren en twee pionnen al gemaakt.
Niet lang daarna was het over en sluiten. En zo won Blinde voor de derde keer op rij van Bom, een uitstekende serie.
Marco Vieveen – Frans Nijman ½ - ½
Vieveen speelde tegen Nijman. Nijman opende agressief en strafte genadeloos een blunder van Vieveen af toen deze een pion sloeg met zijn paard. Terugslaan zou betekenen dat de dame van Vieveen van het bord ging.
Gelukkig overzag hij het en wist een flink aantal zetten later sterk het stuk terug te veroveren. Toen nagenoeg alle stukken afgeruild waren werd remise overeen gekomen. Beiden waren het eens dat er een mooie partij op het bord was verschenen.
Marnix den Boer – Ben van der Westen 1 – 0
Op de veertiende zet viel Den Boer met een pion een paard aan. Van der Westen kwam met een counterattack en viel met zijn pion een loper aan. Den Boer sloeg het paard en daarna viel wit de dame aan.
Van der Westen had dat over het hoofd gezien en kwam daardoor een paard achter te staan, waarna beiden lang rokeerden. De koning van zwart stond kwetsbaar maar bleef zich dapper verdedigen. Den Boer voerde de druk op, maar op zet zesentwintig gaf zwart op.
John van Dalsen – Michel Melkert 0 – 1
In deze partij tussen Van Dalsen en Melkert begon de strijd met een Caro-Kann. Van Dalsen koos al snel voor een actieve opzet met 2. Pc3, terwijl Melkert rustig verdedigde. Na een spannende opening, waar wit langzaam terrein won, kwam het middenspel tot leven.
Melkert deed een gewaagde zet met 13... e5, wat uiteindelijk leidde tot een gevaarlijke aanval. Van Dalsen slaagde er niet in de aanval volledig te neutraliseren, waardoor Melkert met 27... Lxh4+ de beslissende slag gaf. Een dynamisch gevecht, waarbij zwart zijn kansen beter benutte en de partij naar zich toe trok.
Aloys Kersten - Floris van der Voorn 1 - 0
De verrassende leider in de competitie, Van der Voorn, moest het met zwart opnemen tegen de nummer twee, Kersten. In een Italiaanse opening wist Kersten in het begin de nodige ruimte voor zijn stukken te creëren. Toen Van der Voorn weigerde de lopers voor de zwarte velden af te ruilen, kwam hij nog meer gedrukt te staan. Het kostte hem uiteindelijk de pion op h6, waardoor zijn koning op de tocht kwam te staan.
Kersten bracht al zijn stukken richting de zwarte koning. Van der Voorn verloor al zijn pionnen voor de koning en moest uiteindelijk zijn dame tegen een toren ruilen om mat te voorkomen. Het pleit was toen wel beslecht en enige zetten later zag Van der Voorn het nut van verder spelen niet meer in en gaf op.
Fokko Baakman - Frans Jansen 1-0
Zowel Jansen als Baakman spelen graag aanvallend. Maar ze begonnen allebei voorzichtig omdat ze misschien bang waren voor de aanval van de tegenstander. Zo kwam het dat pas na de ontwikkeling van de stukken en het nodige positiespel er een strijd ontbrande om het veld d4. Daar startte dan ook de grote afruil van de stukken. Baakman begon ermee en Jansen ging er mee verder. Toen er ook nog een afruil op de koningsvleugel plaats vond verloor Jansen een pion door het binnen dringen van de dame op b7. Dit leidde het begin van het verlies van nog een pion. Baakman zette toen in op het afruilen van overgebleven stukken waardoor er alleen de koningen met hun pionnen overbleven. Jansen probeerde Baakman nog te verleiden met een an-passant pion maar die vlieger ging niet op waarna Jansen zich gewonnen gaf.
Erik de Vrieze – Jac Weeland ½ - ½
Tien keer speelden beide schakers eerder tegen elkaar en maar liefs zes keer eindigde het in remise. Drie keer wist Weeland te winnen, maar vorig seizoen wist De Vrieze dan eindelijk eens te winnen van Weeland. Om dit weer te realiseren hoopte De Vrieze zijn tegenstander te verrassen, maar Weeland hapte niet toe. Ondanks dat De Vrieze de vorige weken een zetnauwkeurigheid van negentig procent behaalde, was het in deze partij een stuk minder nauwkeurig. Dat leidde tot een aantal zetten die niet heel erg best waren of die niet veel toevoegden aan het spel.
De Vrieze mocht van geluk spreken dat Weeland er qua nauwkeurigheid niet bovenuit stak. Zo werd het afruilen geblazen, om maar wat overzicht te creëren. Beiden waren uiteindelijk een hoop tijd kwijt en accepteerde De Vrieze het remiseaanbod van Weeland. Omdat beiden niet in staat waren elkaars fouten te ontdekken en af te straffen misschien wel een terechte afspiegeling.
Paul Greefhorst – Martin Krijger 0-1
Greefhorst speelde de Rob’s Defence die Krijger niet kende. Deze dacht de vreemd opgestelde witte dame te kunnen vangen maar dat lukte net niet. Hij hield er wel een pion aan over, maar daar tegenover stond dat enkele van zijn stukken slecht of niet ontwikkeld waren. Greefhorst zette met bijna alle stukken een gevaarlijke koningsaanval op.
Het zag er voor hem goed uit maar toen kreeg zijn optimisme de overhand. Hij raakte een loper kwijt en vergat even later de andere loper terug te halen. Nu werd deze ingesloten en verdween van het bord. Greefhorst probeerde nog wel verschillende valletjes uit maar Krijger trapte er niet in en kon op zet drieënveertig de felicitaties in ontvangst nemen.
Laura Melkert – Peter de Vrieze 0 - 1
Na een rustige stelling opbouw met een iets meer aanvallende stelling voor Melkert werden op de elfde zet de dames afgeruild en verdwenen ook de zwarte loper van Melkert tegen een paard van De Vrieze. Na toren d1 kon de Vrieze paard c5 spelen waardoor een loper van Melkert aangevallen werd en ook nog het paard op g5 geslagen kon worden. Melkert offerde het paard op en speelde de loper naar c2 om de zwakke pion van De Vrieze op g6 aan te vallen en vervolgens het paard op c5 met de pion zet b4.
Een toren van zwart en wit werd afgeruild waarna even later het zwarte paard van De Vrieze gedwongen werd om naar c3 te gaan. Er volgde een schaakje van de toren op f4 en dit dwong de koning van De Vrieze naar g8. Vervolgens was voor Melkert de verleiding te groot om de zwarte pion op g6 te slaan want De Vrieze kon doormiddel van paard e5 met schaak de witte toren slaan waarna Melkert de partij gewonnen gaf.
Efraïm Pronk -Mark van Rooten ½ - ½
Beide schakers speelden een zinderende partij in hun beleving en hebben drie uur met elkaar gestreden om de winst te proberen te behalen. Wit speler Pronk opende met b4 (de Pools of Orang Oetan opening) en zwart speler Van Rooten antwoordde met e5. De partij begon en deze bijna tachtig zetten durende partij bleef Pronk een klein puntje voorsprong te hebben volgens de analyse. Dit duurde zo’n geruime tijd en wit speelde sterk maar zwart kreeg steeds meer ruimte en controle over de stelling. Beide zagen elkaars bedoelingen en antwoordde daar ook allebei gepast op. Dit zodat er een eindspel werd gecreëerd waarin beide nog drie pionnen en een toren hadden.
Echter twee pionnen van Pronk stonden op een vrije lijn en waren verder opgerukt dan die van Van Rooten. Ergens had Van Rooten een cruciale zet gemist en kwam in een penibele situatie. Hier wist zwart zich uit te wurmen door op een gegeven moment de torens af te kunnen ruilen. Hierdoor kon Van Rooten de twee vrijpionnen opruimen en had nog net genoeg tijd om één van zijn eigen pionnen te dekken met zijn koning. Toch bleek na de intensieve partij van drie uur en tachtig zetten remise. Beiden hadden een pion die elkaar zouden moeten kruisen en de koningen stonden dusdanig dat er afgeruild zou moeten worden. Al met al een spannende en enerverende partij waarbij de aan elkaar gewaagde spelers elkaar tevreden en voldaan de hand hebben geschud.
Sjaak Spiegels – Ernst van de Beek 1 – 0
Je hebt in de natuur twee overlevingsstrategieën. Aan de ene kant staan de dieren zoals de mens: ze kunnen goed zien, maar niet zo goed als een valk. Ze kunnen goed horen, maar niet zo goed als een vleermuis. Ze zijn, kortom, generalist. Aan de andere kant heb je specialisten, die zich volledig toeleggen op één eigenschap. Ook in schaak heb je zo'n tweedeling. Ken je alle openingen een beetje, of leg je je toe op het helemaal uitdiepen van één opening? Van de Beek ontwikkelt zich als een speler van het tweede type. Gisteravond bleek dat hij het Scandinavisch nog niet tot in de finesse beheerst.
Het Scandinavisch dus. Spiegels nam de uitdaging aan met 2. exd5, en gaf de pion meteen weer terug na pf6 met 3. d4. Dit bleek voor zwart een lastige variant. Er slopen onnauwkeurigheden in zijn spel, en niet veel later (grote) fouten. Zo is een kenmerk van het Scandinavisch dat je lang rokeert, om zo de toren op de open d-lijn te krijgen. Voor de dame is in sommige varianten e7 een prima honk. Echter niet in deze variant. En lang rokeren is zeker niet verstandig met een dame op een open b-lijn, en twee lopers die dwars door hun pion op de damesvleugel kijken. Toch rokeerde zwart lang, in wat wel erg opportunistisch spel bleek. Spiegels bleef kalm, rekende de bij vlagen erg complexe stelling net even wat beter door, en kwam na tweeëntwintig zetten, met nog zeven minuten op de klok, op winst.
Uitslagen van ronde 6 voor Senioren 2024-2025
Ranglijst na ronde 6 voor Senioren 2024-2025
Plaats | Vorige week | Speler | Waarde | Punten | Plaats in Elogroep | Nieuwe Elo | |||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
StartElo | -1300 | 1300+ | 1500+ | ||||||
1 | 2 | Aloys Kersten | 41 | 155.50 | 1582 | 1 | 1593 | ||
2 | 3 | Sjaak Spiegels | 40 | 154.00 | 1702 | 2 | 1705 | ||
3 | 5 | Martin Krijger | 39 | 139.50 | 1706 | 3 | 1704 | ||
4 | 4 | Pieter-Jan van Strien | 38 | 129.00 | 1390 | 1 | 1400 | ||
5 | 1 | Floris van der Voorn | 37 | 120.00 | 1402 | 2 | 1422 | ||
6 | 7 | Erik de Vrieze | 36 | 116.83 | 1397 | 3 | 1415 | ||
7 | 11 | Marnix den Boer | 35 | 101.50 | 1513 | 4 | 1512 | ||
8 | 6 | Ernst van de Beek | 34 | 100.00 | 1360 | 4 | 1371 | ||
9 | 8 | Jac Weeland | 33 | 94.50 | 1494 | 5 | 1492 | ||
10 | 15 | Michel Melkert | 32 | 85.50 | 1586 | 5 | 1586 | ||
11 | 13 | Mark van Rooten | 31 | 80.83 | 1433 | 6 | 1424 | ||
12 | 10 | Jephte Lafour | 30 | 80.00 | Startelo is nog niet vastgesteld. | 1000 | |||
13 | 9 | Paul Greefhorst | 29 | 71.50 | 1361 | 7 | 1353 | ||
14 | 20 | Peter de Vrieze | 28 | 66.66 | 1413 | 8 | 1404 | ||
15 | 12 | Ben van der Westen | 27 | 66.50 | 1254 | 1 | 1260 | ||
16 | 14 | Efraim Pronk | 26 | 66.50 | 1319 | 9 | 1323 | ||
17 | 18 | Marco Vieveen | 25 | 60.50 | 1237 | 2 | 1232 | ||
18 | 17 | Frans Nijman | 24 | 57.50 | 1287 | 3 | 1287 | ||
19 | 22 | Marianne Blinde | 23 | 57.00 | 1140 | 4 | 1144 | ||
20 | 23 | Fokko Baakman | 22 | 56.00 | 1399 | 10 | 1391 | ||
21 | 16 | John van Dalsen | 21 | 55.00 | 1148 | 5 | 1144 | ||
22 | 19 | Laura Melkert | 20 | 52.50 | 1283 | 6 | 1280 | ||
23 | 21 | Arjan Bom | 19 | 40.50 | 971 | 7 | 974 | ||
24 | 25 | Dick Doeswijk | 18 | 35.83 | 1200 | 8 | 1187 | ||
25 | 24 | Frans Jansen | 17 | 29.00 | 1228 | 9 | 1220 | ||
26 | 27 | Joanna Rzasa | 16 | 16.00 | 1500 | 6 | 1501 | ||
27 | 26 | Bert van de Bos | 15 | 10.66 | Startelo is nog niet vastgesteld. | 981 |