Ronde 19 van Schaakvereniging Zierikzee was weer gunstig voor Sjaak Spiegels. Zelf versloeg hij upcoming-man Michel Melkert terwijl zijn naaste achtervolger Martin Krijger zich verslikte. In het gevecht om de vierde plaats liet Marnix den Boer zijn tanden weer zien en ook Peter de Vrieze komt er weer aan. Leuk feitje: Frans Nijman won vorige week in de kortste partij van het jaar, en verloor nu in de op één na kortste partij.

Voor Sjaak Spiegels en Michel Melkert werd het een zware avond. De opening werd door beide spelers vlot gespeeld. Melkert accepteerde vrijwillig een dubbelpion op de f-lijn. Spiegels kon daardoor later zijn d-pion opspelen en zo een vrijpion creëren. Deze pion werd vakkundig gestopt en er ontwikkelde zich een strijd om de e-lijn. Melkert wist als eerste twee toren op deze lijn te plaatsen en zo druk te zetten. De met zwart spelende Melkert bood remise aan. Spiegels dacht beter te staan door de vrijpion en  speelde zijn torens ook naar de e-lijn en wist zo de torens af te ruilen. Al snel daarop werden de dames geruild. Beide spelers hadden nu een loper en 7 pionnen. Omdat de lopers beide op zwart stonden kon Spiegels voor de wist gaan spelen. Pas na 50 zetten wist hij de lopers te ruilen en met zijn koning de witte stellingen binnen te dringen en gebruik te maken van zijn vrijpion.

Martin Krijger moest met zwart van Kees van den Nieuwendijk zien te winnen om in het spoor van Sjaak Spiegels te kunnen blijven. Hij begon goed, na 13 zetten zag de witte stelling er verschrikkelijk uit. Van den Nieuwendijk dacht heel lang na en offerde een loper, Krijger had dit over het hoofd gezien, maar nam het offer aan en gaf even later zijn dame voor een toren. Hij dacht door de slechte situatie van de witte koning alsnog te kunnen winnen maar Van den Nieuwendijk ontwordtelde zich als een ware Houdini aan de druk en wikkelde bekwaam af naar winst.

Tim Fierens speelde zijn favoriete Koningsgambiet en demonstreerde in deze agressieve opening dat hij de fijne kneepjes ervan kent, in twaalf zetten was het afgelopen. Tegenstander Frans Nijman, vorige week nog winnaar in acht zetten, gaf op.

Na een rustige stelling opbouw en korte rokade werden de torens afgeruild en rukte Fokko Baakman met zijn pionnen op richting de zwarte koning. Via een listig zetje won Baakman  een pion en had toen 2 vrij pionnen waardoor Peter de Vrieze in de verdrukking kwam. Zeker toen Baakman een schaakje op de onderste lijn gaf zou het mat in 2 kunnen worden.  De Vrieze reageerde berekend en kon met zijn dame achter de opgerukte pionnen van wit komen en via diverse schaakjes een vrij pion op de h-lijn krijgen, maar wat belangrijker was om het witte paard via die schaakjes  te slaan waardoor de mat in 2  dreiging werd opgeheven. Baakman kon toen de promotie van die vrij pion niet meer voorkomen en ging De Vrieze ietwat fortuinlijk met de winst weg.

Nadat hij vorige week in de kortste partij van het jaar (8 zetten) won had Paul Greefhorst nu 66 nodig voordat tegenstandster Marianne Blinde opgaf. Het zag er echter lange tijd naar uit dat Blinde (met wit) aan het langste eind zou trekken, ze kwam beter uit de opening en nadat Paul op de 14 zet zijn dame op de 2e rij kon plaatsen voor een pion winst, begin Marianneet de damejacht en forceerde Paul terug naar achteren en n terloops twee pionnen in beslag.  Nadat Paul noodgedwongen de dames moest ruilen raakte hij ingesloten en nam Marianne zijn koningsvleugel in een stevige houdgreep. De belegering hield een zet of 20 aan, maar toen wist Paul toch de angel uit de belegering te halen door een afruil die Marianne een pion op d7 opleverde, maar die Paul kon uitschakelen door Td5. Paul wist twee pionnen voor te komen en kon uiteindelijk door af te ruilen in het eindspel de partij naar zich toe trekken.

Roberto en Marco speelden tot het bittere eind. Roberto zette zijn kansen op sterke lopers maar kwam in het nadeel toen Marco deze afruilde. Pas toen er nog slecht twee koningen en één dame op het bord overgebleven waren gaf Roberto op.