Met nog vier ronden te gaan spitst de strijd om het schaakkampioenschap zich eigenlijk toe op Sjaak Spiegels en Kees van de Nieuwendijk. Spiegels won nu in de 25e ronde maar beiden zullen elkaar nog een keer tegenkomen. Martin Krijger viel als achtervolger af door een nederlaag tegen Ben Snethorst.

 

Sjaak Spiegels mocht het met de zwarte stukken opnemen tegen koploper Kees van de Nieuwendijk. Spiegels zette zijn koningsloper op de diagonaal en rokeerde kort. Met deze loper wist hij de damevleugel van wit lam te leggen. Van de Nieuwendijk kreeg zijn loper niet in het spel. Met een combinatie wist Spiegels vervolgens een paard te winnen. Hij speelde het vervolgens rustig uit en incasseerde het punt.

 

Martin Krijger kwam goed uit de opening waardoor Ben Snethorst lange tijd geen gelegenheid had om zijn stelling te ontwikkelen. Maar Krijger slaagde er niet in hier voordeel uit te halen waardoor Snethorst zich stukje bij beetje kon loswrikken. Snethorst kwam iets beter te staan en won uiteindelijk doordat de in tijdnood gekomen Krijger niet meer de goede zetten vond.

 

Marnix met zwart dacht goed te beginnen door een c pion voor een d pion af te ruilen. Maar vergat vervolgens zijn pion te dekken. Erik nam uiteraard de d pion en zette zwart onderdruk. Het duurde lang tot er gerokeerd werd. Erik ging voor lang en Marnix voor kort. Marnix probeerde gelijk de aanval op koningstelling te zetten, waar Erik nog meer aandacht op zijn verdediging had. Maar Marnix wist met een afruilcombinatie mat achter de paaltjes te forceren. 

 

Blunder hier, blunder daar, wat waren we snel klaar....

Mark met wit begint met e4, Eric met zwart doet c5. Wit krijgt overwicht in het centrum. Wit heeft 2 paarden en zwart 2 lopers. Op de 17de zet blundert Eric door een loper op veld b7 te zetten waardoor Mark een paard op d7 kan plaatsen, waarmee hij Erics 2 zwarte torens en diens dame onder vuur neemt. En dat paard staat niet aangevallen....... Mark komt hierdoor een kwaliteit voor. Op de 20ste zet valt Eric Marks dame aan, die op veld b3 staat. Hij doet dat door de loper op veld b7 naar c8 te zetten, waardoor de zwarte toren op veld b8 de witte dame in de vuurlinie krijgt. Mark kijkt niet goed genoeg en pakt met zijn dame de zwarte toren.....die gedekt staat door zwarts loper op veld f4. Zwart slaat de witte dame en Mark geeft op...... 

 

Al in de opening kwam Marco Vieveen de stelling van Teun Brouwer binnen met zijn dame en twee paarden. Normaliter zijn schaakpaarden een kolfje naar Brouwers hand maar nu kostte het hem een toren en moest hij het onderspit delven.

 

Soms wordt de meest spectaculaire partij toch nog remise. Frans Jansen opende met het Londen Systeem, pas nog in het maandblad van de Schaakbond uitgebreid geanalyseerd. Het staat bekend als een oude mannen opening maar is in Janssens handen een dodelijk wapen. Na een tegengestelde rokade liet hij al zijn pionnen op de vijandelijke koningsvleugel opmarcheren in de richting van de koning van Pieter-Jan van Strien. Maar dit was te veel gevraagd van Jansens stelling. Van Strien sloeg Jansens centrale paard van het bord en liet zijn pionnen opmarcheren met zware druk op de witte stelling. Jansen overzag het strijdtoneel en stelde remise voor, wat Van Stien glimlachend accepteerde.

 

Frans Nijman hield gezien de aanvallende reputatie van Paul Greefhorst zijn linies goed gesloten, en begon langzaam steeds meer druk uit te oefenen. Greefhorst slaagde er niet in hier onderuit te komen en gaf optoen er te veel stukken van hem verloren dreigden te gaan.

 

Kees Bimmel zette direct na de opening een aanval in op de koningsvleugel van Peter de Vrieze. Hij veroverde een paard maar verzuimde zijn aanval door te zetten . Dat had hem nog een loper kunnen opleveren. De Vrieze kon zich aan de druk ontworstelen en nam de aanval over. Bimmel moest heel secuur verdedigen en dat kostte hem veel denktijd. Met nog 8 seconden op zijn klok en 35 minuten voor de Vrieze ging hij in de fout. Hij overzag een matdreiging en gaf op. Hij feliciteerde de Vrieze met zijn mooie aanvalspartij.