Partijverslagen

 

Frans Jansen en Frans Nijman experimenteren graag, opnieuw kwam het London Systeem op tafel. Het werd een tumult het Britse Lagerhuis waardig. Op de 12e zet zat de stelling van Nijman volkomen opgesloten. Net als het Britse parlement met de dame, mevrouw May, in het midden. Plotseling vlogen de stukken van het bord. En ondanks een echt Britse dreiging van Nijman de zaak nog om te keren met een matdreiging wist Jansen met een dame-offer het Verenigd Koninkrijk volledig onderuit te halen. Nijman kon kiezen of hij mat ging of de rest van zijn bezittingen zou verliezen. Hij gaf op en Jansen accepteerde gracieus de Brexit.

 

Eric Bouman, die het zwarte leger mocht aanvoeren, had het niet makkelijk tegen Kim Fierens. Na een rustig verlopen Alapin-variant van de Siciliaanse verdediging wist Bouman aanvankelijk druk uit te oefenen op Fierens' damevleugel, door het paard op c3 met zijn zwartveldige loper te pennen. Fierens verdedigde echter nauwkeurig en wist deze druk te neutraliseren. Intussen was door Fierens’ opmars van zijn koningspion naar e5 Boumans witveldige loper in de verdrukking komen te staan. Toen Bouman eindelijk die loper had losgewrikt, kon Fierens met een toren op de zevende rij de zwarte koningsstelling binnendringen. Bouman zag zich genoodzaakt een kwaliteit op te geven om erger (verlies van een heel paard) te voorkomen. Uiteindelijk won Fierens ook nog drie pionnen, waarna het eindspel voor Bouman er tamelijk hopeloos uitzag. Toen de laatste in alle consternatie ook nog per ongeluk een loper weggaf, gaf hij op: punt voor Fierens. 

 

Kees Bimmel won een loper na een listig schaakje en verhinderde ook nog de rokade van Pieter-Jan van Strien. Hierop volgde een vernietigende aanval van Bimmel die pas eindigde met mat op de 25e zet.

 

Al snel ruilde Mark van Rooten zijn paarden voor de vijandelijke lopers waarna een gevecht om diverse pionnen ontstond. Ofschoon het loperpaar van Van Rooten sterker zou moeten zijn wist tegenstander Peter de Vrieze zijn stelling compact te houden en eindigde het duel onbeslist.

 

Paul Greefhorst kwam iets beter uit de opening tegen Fokko Baakman omdat hij door het opjagen van Fokko's dame zijn paarden wist te manoeuvreren i de positie waarop hij het eerste paard kon offeren voor een pion maar met het tweede paard nog pion won en een vork kon plaatsen die een loper opleverde. Uiteindelijk gingen die twee pionnen in ruil voor een stuk ook van het bord en Paul kon met een loper voorsprong het eindspel beginnen. Vol goede moed lukte het Paul ook nog eens de toren op de 7e rij te krijgen en de buit was binnen. Tenminste in de gedachten van Paul. Fokko verdedigde subliem en wist de positie van Paul zo goed aan te vallen dat Paul in de verdrukking kwam en het stuk voorsprong moest geven voor een loper of het remise aanbod van Fokko moest accepteren.

Paul deed echter geen van beide en ging vol op de aanval met het idee Fokko mat te geven op a7, gedekt door de pion op b6. Fokko kon het mat voorkomen door de toren op c8 weg te spelen, maar deed dat met schaak! Die tempowinst was funest voor de aanval van Paul. De pion van Fokko was niet meer te stoppen, maar dat was ook niet nodig toen Paul zijn toren weggaf en opgaf.

 

Voor het bekerviertal boekte Jac Weeland als eerste een resultaat met een remise, gevolgd door Sjaak Spiegels met ook remise en  Martin Krijger met verlies. Op Kees vd Nieuwendijk rustte de taak de stand weer gelijk te trekken wat hij dan ook zeer bekwaam deed. Bij de stand 2-2 moesten nu snelschaakpartijen de doorslag geven, ongeveer net als penaltyschieten bij voetbal. Ook nu weer werd het 2-2. En dan treedt de regel in werking dat bij de uitslag van de gewone partijen het laatste bord niet wordt meegeteld. Omdat dit remise was, viel bord 3 af. Bleef de uitslag van de eerste twee borden over waarop Spiegels remiseerde en vd Nieuwendijk won: 1,5-0,5 voor Zierikzee.

 

Vorige week won het avondviertal Zierikzee B thuis met 2,5-1,5 van DZD D door zeges van Kim Fierens en Peter de Vrieze en een remise van Kees Bimmel. Hiermee staat dit team aan kop van de tweede klasse.

In diezelfde tweede klasse verloor Zierikzee C met dezelfde cijfers van Oostkapelle. De punten werden behaald door remises van Fokko Baakman, John van Dalsen en Frans Nijman. Het C-team staat aan het andere eind van deze klasse: laatste.