Het wordt steeds leuker in de Zierikzeese schaakcompetitie nu ook andere spelers dan de gebruikelijke top nadrukkelijk aan de deur kloppen. Vorige week veroverde Ben Snethorst de eerste plaats ten koste van Martin Krijger, nu hield hij meervoudig kampioen Sjaak Spiegels op remise. Krijger won zelf nu wel en staat met minieme voorsprong weer eerste. Opmerkelijk is de opmars van Marnix den Boer die erin slaagde met een uitstekende partij Kees van den Nieuwendijk te verslaan.

In de opening stuurde Ben Snethorst tegen Sjaak Spiegels al snel aan op een stukkenruil. Na het ruilen van de lopers probeerde hij een dameruil te forceren. Spiegels liet de dameruil toe en hoopte met een kleine ontwikkelingsvoorsprong gebruik te maken van de zwakke pionnen op c7 en f7. Echter had Snethorst deze zwaktes ook scherp in het oog en wist de witte stukken weg te houden van deze zwakke pionnen. Spiegels wist de zwarte stukken terug te drijven maar kon het ruimteoverwicht niet omzetten in een winnend voordeel. Uit eindelijk werd remise overeengekomen.

Mark van Rooten vroeg te veel van zijn stelling door in een Spaanse opening lang te rokeren en direct de koningsstelling van Martin Krijger met zijn dame aan te vallen. Krijger hield de koning van Van Rooten onder druk en sloot diens dame in die even later verloren ging. Van Rooten opende met minder materiaal een knappe tegenaanval die Krijger tot voorzichtig spel dwong. Maar uiteindelijk gaf het materiaalvoordeel van Krijger de doorslag en Van Rooten gaf op.

Marnix den Boer bestreed de Draak die Kees van den Nieuwendijk als gebruikelijk met zwart op het bord brengt met een snelle pionnenstorm op diens koningsvleugel. Van den Nieuwendijk kon hierdoor niet rokeren en zijn paard en loper op de koningsvleugel kwamen vast te staan. Den Boer maakte niet de fout te enthousiast aan te vallen maar speelde voorzichtig verder en veroverde het paard. De zwarte stelling was niet meer te redden. De genadeklap kwam door een aftrekschaak waarbij de zwarte dame verloren ging.

In een wat rommelige opening slaagde Jan Heiligers erin de rokade van Fokko Baakman te verhinderen. Baakman werd daardoor in zijn ontwikkeling gehinderd en besloot dan maar in de aanval te gaan. Hij nvesteerde een pion en kreeg zowaar een overwicht dat hij vakkundig uitbouwde naar winst..

Eric Bouman kreeg na de opening de macht over het centrum en belaagde de koningsstelling van Piet de Vreede. Deze kon het niet goed pareren en verloor een kwaliteit. Maar naarmate de partij vorderde werd het bord steeds leger en kregen beide spelers aanvalskansen en loerden op mat. De Vreede zag een mooie matcombinatie en dacht al aan de winst, maar Bouman was hem voor. Eén zet voor de Vreede wilde matgeven ging hij zelf mat waardoor Bouman met de winst naar huis ging.

Peter de Vrieze maakten er een moeilijke tactische partij van die toch gelijk opging. In de eindfase kwam De Vrieze iets beter te staan en zette een paard van Bimmel klem. Hierdoor kreeg zijn dame veel bewegingsvrijheid en kon zij meerder pionnen van Bimmel slaan, die het niet mee kon aanzien en opgaf.

John van Dalsen bouwt meestal zijn stelling gesloten op maar verslikte zich er nu in door een loper te laten insluiten. Dit kostte hem een pion waarop Pieter-Jan van Strien besloot door te drukken. Het leverde hem een loper op maar Van Dalsen had met een veelbelovende vrijpion nog tegenkansen. Toen Van Strien ook nog de vrijpion bemachtigde gaf Van Dalsen op.

Erik de Vrieze speelde met wit tegen Paul Greefhorst en posteerde een paard aan de rand van het bord. Nu is het in het algemeen niet goed omdat zo’n randfiguur maar weinig velden tot zijn beschikking heeft. Greefhorst illustreerde dit meteen door met zijn paard een pion te slaan. Toen hij echter zijn paard terugtrok kon De Vrieze zijn paard weer in het spel brengen waarmee de stelling van Greefhorst in één sprong in elkaar stortte en de aanval van De Vrieze als een warm mes door de boter sneed wat de eerste nederlaag van Greefhorst sinds begin oktober betekende.