Hijzelf won terwijl zijn concurrenten niet verder kwamen dan remise tegen elkaar te spelen. Zierikzee A remiseerde vorige week bij Goes B, Zierikzee B verloor de koppositie in de derde klasse door verlies in Souburg.
Kedem Gutkind zit in het examenjaar van het VWO en is normaal gesproken aan zijn laatste jaar bij de schaakclub bezig omdat hij na de zomer elders verder wil gaan studeren. De afgelopen jaren speelde hij altijd in de kop van de ranglijst mee, maar van het winnen van de competitie was nog geen sprake. Hij heeft nu zijn zinnen erop gezet de club met een kampioenschap te verlaten met in deze competitie tot nu toe drie maal te remiseren, en de andere partijen te winnen! Ook nu slaagde Kees van den Nieuwendijk er niet in hem een halt toe te roepen.
Gutkind liep hierdoor verder uit op zijn naaste concurrent Hans Aangeenbrug. Deze kwam in de zoveelste onderlinge Pirc niet verder dan remise tegen Bas van de Graaf.
Sjaak Spiegels speelde allebei zijn paarden naar de koningsvleugel van Martin Krijger, maar deze zag er het nut niet van in en zette een actie op de damevleugel in. Tot Spiegels met een prachtig voorbereid loperoffer duidelijk maakte dat hij op mat uit was. Krijger zag de beste weerlegging niet en offerde een paard om in elk geval niet mat te gaan. Spiegels op zijn beurt miste hierop ook de allerbeste voortzetting, en nam genoegen met een paard voorsprong. Krijger ging verder met zijn pion-opmars op de damevleugel die in elk geval sterk genoeg was om remise te forceren door herhaling van zetten.
Paul Greefhorst kwam met wit slecht uit de opening en raakte een pion kwijt, waarna zijn stelling door Peter de Vrieze werd opengewerkt. De Vrieze zag niet dat Greefhorst de pion die een paard dekte kon pennen op de koning en in de volgende zet sloeg Greefhorstmet zijn dame het paard. Hierna rokeerde Peter en speelde Paul zijn dame niet… De penning was weg en dus zijn dame ook….
Wim van de Waarsenburg had, om beter te kunnen zien, eerst ruiten moeten krabben en kwam op het laatste moment het clubgebouw binnen. Daar kon hij gelijk aan de bak met zwart tegen Piet de Vreede. Hij wenste zijn tegenstander een "gezellige, leuke wedstrijd” en kon daar dus gelijk werk van maken. Na een zet of tien was het centrum volledig dichtgebouwd door beide spelers tot Van de Waarsenburg een klein pionnetje sloeg en de Vreede tot zijn verbazing moest kiezen of hij op de volgende zet een loper of een paard zou inleveren!
Een verwoede poging om via een tegenaanval gelijk te blijven leverde slechts een praktisch leeg centrum op waar het voordeel duidelijk bij de zwartspeler bleef liggen met een mooi paard meer.
Door te rokeren zou De Vreede nog een stuk verliezen, dus dat kon hij vergeten en Van de Waarsenburg trok vrolijk met zijn paard meer over de vleugel ten aanval.
In een aanval met maar één stuk zag de witspeler niet zoveel gevaar en hij ging op zoek naar een betere positie voor zijn Koning en een mogelijk inhalen van de achterstand . . .
Op dat moment sloeg het paard de pion op g2 die ongedekt bleek te staan, gaf daarbij ook nog schaak en -toen de Vreede met de Koning een pion terugsloeg- kreeg hij van datzelfde paard nogmaals schaak om de oren en bleek bovendien zijn dame in te staan! Zo'n dame is nota bene wel drie van zulke paarden waard en wit bleef zitten met een ruïne waar zelfs de sloper geen cent meer voor gaf. . .
Jac Weeland speelde zijn vertrouwde “Orang Oetan”, maar was zo verbaasd over het antwoord van Kees Bimmel, het simpele c7-c6, dat hij in gepeins verzonk en vergat zijn dameloper eruit te spelen, iets wat je normaal gesproken automatisch doet. Daarna holde Weeland steeds achter de feiten aan, iets wat hij niet graag doet. Uiteindelijk viel de schade nog wel te repareren en eindigde de strijd onbeslist.
hartelijk dank aan diegenen die een verslag inleverden. Doe het ook!