Peter de Vrieze verdedigde zich Hongaars, waarop Sjaak Spiegels op beide vleugels druk zette. De Vrieze wist niet waar de aanval zou komen, en werd uiteindelijk verrast met pionverlies. Hierna zette Spiegels zijn paarden in de vijandelijke stelling, wat het tegenspel van De Vrieze erg bemoeilijkte. Na enkele minder nauwkeurige zetten kon De Vrieze uiteindelijk opgeven.

Kedem Gutkind had op de Franse opening van Jos de Kort een verrassend antwoord. Zijn zet c4 leverde hem na het afruilen van pionnen een betere stelling en een pluspion op. Toen De Kort geheel tegen zijn gewoonte in ook nog een stuk weggaf, was de partij beslist.

Kees Bimmel en Bas van de Graaf volgden in de opening de beroemde partij Larsen-Barendregt. Johan Barendregt werd in 1924 in Nieuwerkerk geboren, ging op school op de HBS Pieter Zeeman in Zierikzee, was lid van Schaakvereniging Zierikzee, en groeide uit tot de sterkste schaker die Zeeland ooit voortbracht. Hij versloeg in 1959 één der sterkste schakers ter wereld, Bent Larsen. Barendregt overleed in 1982.

Indertijd besloot Larsen de dames niet te ruilen, Bimmel deed het wel. De partij ging gelijk op en mondde uit in een eindspel met ongelijke lopers, wat in schaaktermen betekent dat het vrijwel altijd remise is; zo ook nu.

Paul Greefhorst zette zijn eigen paard volledig buitenspel in een poging de lastige zwarte loper van Martin Krijger weg te jagen. Krijger zette een sterke koningsaanval op, waar Greefhorst te weinig stukken in de buurt had om te verdedigen. Het rukte de stelling uit zijn verband, maar toen Krijger het te mooi wilde doen, kwam Greefhorst in het voordeel. Hij wist het echter niet af te ronden, waarop Krijger de stelling kon neutraliseren. In een gelijkstaand eindspel bood Greefhorst remise aan. Krijger dacht dat hij beter stond en speelde door. Greefhorst vond de juiste voortzetting niet, en gaf uiteindelijk op.

Marnix den Boer offerde verrassend een paard op de vijandelijke koningsvleugel, waarop Marco Vieveen niet veel anders kon dan het offer aannemen. Den Boer vervolgde met een schaakje en won het paard terug. De zwarte koning was intussen erg kwetsbaar geworden. Den Boer maakte eerst rustig zijn ontwikkeling af, waarna hij met enkele valletjes zijn voordeel vergrootte en de partij bekwaam naar winst voerde.

Na een Spaanse opening kregen René van Rikxoort en Piet de Vreede beiden veel kansen. Maar na pionnenruil kwam de koning van Van Rikxoort vrij open te staan. Onder hevige tijdsdruk, hij had nog maar drie minuten bedenktijd over, wist De Vreede met dame en toren de koning nog net voor het vallen van de vlag mat te zetten.