In speelronde twaalf speelden de bovenste vier schakers onderling tegen elkaar remise. De kopgroep blijft dan ook ongewijzigd, met Sjaak Spiegels in leidende positie. Jac Weeland profiteerde met remise misschien wel het meest en klom naar de vijfde plaats. Michiel Broere, pas een half jaar lid van de vereniging, blijft uitstekend presteren en pakte remise tegen Martin Krijger en behield zo zijn vierde positie. Fokko Baakman steeg door te winnen drie plaatsen en is daarmee de grootste stijger. Mark van Rooten en Marnix den Boer vinden zichzelf inmiddels terug bij de eerste tien. Daar waar Van Rooten de eerste partij van de avond met winst besloot, kon Den Boer pas na half elf en een stevige strijd de punten binnen harken nadat hij een mogelijkheid tot een vork in de schoot geworpen kreeg.
Paul Greefhorst – Mark van Rooten 0 – 1
Greefhorst begon uitstekend aan zijn partij tegen Van Rooten en kwam al in de opening twee pionnen voor te staan.
Echter op de twaalfde zet ging Greefhorst vreselijk de mist in. Een gewonnen paard kon Van Rooten terugwinnen, maar Greefhorst kon dan zo doen dat er nog een derde pion bij kwam.
Greefhorst koos een andere voortzetting en deed vervolgens meerdere foute zetten en stond toen een paar zetten later mat (zie foto.
Kees van den Nieuwendijk – Jac Weeland ½ – ½
Voordat het echt spannend werd bood Van den Nieuwendijk, in een iets betere stelling, remise aan, waar Weeland twee mogelijkheden had. Of zijn aanval doorzetten wat voor een onzekere stelling voor beiden ging opleveren of remise pakken. Weeland koos het laatste.
Sjaak Spiegels – Aloys Kersten ½ – ½
In de opening startte Spiegels met wit een pionnen-aanval in het centrum tegen Kersten. Hierop maakte Kersten een fout door zijn koning veilig verder in de hoek te zetten maar verloor hierdoor een pion in het centrum. Wit probeerde zijn pion voordeel te behouden door verder te slaan met zijn pion. Hierdoor kon zwart zijn stukken beter ontwikkelen.
Wit stuurde aan op een afruil van de lichtere stukken en er ontstond een stelling waarin Spiegels een pion meer had en het loperpaar tegen twee paarden. De pluspion was een geïsoleerde pion die continue verdedigd moest worden waardoor de witte lopers niet lekker konden ontwikkelen. Met veel moeite winst Spiegels zijn lopers te activeren en besloot toen een aanval op de dame-vleugel in te zetten. Hierdoor werd het verband uit zijn pionnenstructuur gehaald en wist Kersten zijn pion terug te winnen. Na verder afruilen ontstond een stelling waarin beide spelers geen winstkansen zagen en werd er besloten tot remise.
Marnix den Boer – Erik de Vrieze 1 – 0
Beide schakers kozen voor een afwisselend strijdplan. Den Boer, als nummer vier van vorig seizoen matig begonnen aan dit seizoen en bezig aan een sterke opmars, koos met wit vol voor de aanval. De Vrieze leunde vooral achterover en liet Den Boer het spel maken. En dat loonde voor zwart. Den Boer gaf op zet vijftien een centrum pion weg en dat was voor De Vrieze reden er nog eens goed voor te gaan zitten.
Na een door Den Boer afgewezen remiseaanbod kwam De Vrieze een tweede pion voor. Wat een weelde voor zwart, en een stunt leek in de maak. Het werd voor De Vrieze echter een deceptie. Nadat De Vrieze te snel met de toren een vijandelijke pion op f5 geslagen had bleek Den Boer direct meedogenloos. Een witte vork op koning en toren leidde meteen tot zwarte overgave.
Voor wie de partij wil bekijken: klik hier
Floris van der Voorn – Fokko Baakman 0 – 1
Na de opening kwam pas op zet vijftien de eerste serieuze aanval van Van der Voorn. Baakman had, om de loper te verjagen op de dame vleugel, zijn pionnen al ver op geschoven. Van der Voorn zag de mogelijkheid om een pion te winnen en sloeg de pion op b4. Baakman sloeg terug maar verloor daar toch zijn pion omdat deze maar één keer was gedekt en twee keer aan gevallen werd door loper en dame.
Doordat Baakman zijn toren op b8 plaatste stond de dame gepend en dit koste Van der Voorn zijn loper. Hierdoor verliep de aanval die Van der Voorn in gedachten had op niets uit, liep hij achter de feiten aan en gaf na verloop van tijd op.
Martin Krijger – Michiel Broere ½ – ½
Broere is nog maar sinds afgelopen zomer lid van de schaakvereniging maar heeft zijn status al gevestigd. Ondanks, of juist door, zijn enthousiasme voor gambieten, staat hij nu al op de vierde plaats. Een gambiet is een opening waarbij de speler een pion offert om zo een snellere ontwikkeling te krijgen. Krijger had hier niet veel zin in en speelde d4 als eerste zet wat een veel rustiger spel oplevert.
Toch leek Broere beter uit de opening te komen maar Krijger kon op de dertiende zet met paard e5 de dreiging neutraliseren. Broere had hierna nog wel een ruimtelijk overwicht maar wist dat niet in winst om te zetten. Na het ruilen van de witte lopers, paarden en torens werd tot remise besloten.
Peter de Vrieze – Frans Nijman 1 – 0
In de partij tussen De Vrieze en Nijman deden beide heren het rustig aan. De torens en dames wisselden veelvuldig van plaats op de laatste twee rijen om een zo goed mogelijke stelling te verkrijgen. Alleen een paard tegen een loper en twee pionnen werden geruild. Tien zetten voor het einde besloot Nijman om de stelling open te gooien met als gevolg dat de h-lijn open was. Op h3 stond de witte loper en op h2 de witte toren.
Nijman speelde gelijk zijn toren naar h2 en de volgende zet naar h4 met de bedoeling om de torens te dubbelen. De Vrieze sloeg na deze toren h4 gelijk met de witte loper de pion op f5, Nijman sloeg de toren op h2, daarna sloeg De Vrieze de volgende ongedekte pion op e6 met schaak, waarna de witte koning de ongedekte toren op h2 kon slaan. Een paar zetten later vergat Nijman de witte loper te slaan die het zwarte paard er afgerost had. Nijman staakte de strijd en feliciteerde De Vrieze met de overwinning van een partij die in de laatste tien zetten beslist was.
Overige uitslagen:
Dick Doeswijk – Frans Jansen 0 – 1
Laura Melkert – Ben van der Westen 0 – 1 (voor de partij: klik hier
John van Dalsen – Marianne Blinde ½ – ½
Voor de stand na speelronde 12: klik hier