In speelronde veertien van Schaakvereniging Zierikzee deed de nummer één van de ranglijst, Sjaak Spiegels, uitstekende zaken door zelf te winnen van naaste achtervolger Kees van den Nieuwendijk, terwijl Martin Krijger remiseerde tegen Michel Melkert. De subtop schuift nog meer inéén, want daar waar Erik de Vrieze en Marnix den Boer op de plaatsen vier en vijf hun onderlinge treffen ook onbeslist lieten, waren het Jac Weeland en Peter de Vrieze die binnen deze subtop door te winnen goede zaken deden en met Melkert inlopen op die vierde plaats.

 

In een Siciliaanse partij stond Sjaak Spiegels eigenlijk altijd beter tegen Kees van den Nieuwendijk. Deze had kris kras over het bord wat losse pionnen en toen hij er één moest inleveren viel het kaartenhuis in één. Hierdoor loopt Spiegels nog verder uit op de concurrentie.

 

Michel Melkert kwam met de Caro Kann opening op de proppen en dat beviel Martin Krijger maar matig, het is een verdedigend stabiele opstelling waar een witspeler niet veel aanknopingspunten heeft om zich op te richten. Melkert zette al snel druk op het centrum en stoomde met zijn pionnen op de damevleugel op. Krijger ruilde af in het centrum om wat meer ruimte te krijgen. Het was eigenlijk niet correct maar Melkert strafte het niet af. Met het ingaan van het eindspel loerde Melkert op een mat op de onderste rij maar zag op het laatste moment dat het niet goed was. Toen niet, enkele zetten later kon het wel, maar toen zag hij het niet. Krijger stelde even later remise voor wat Melkert aannam. De lopers van ongelijke kleur hielden toen de stelling in evenwicht.

 

Erik de Vrieze en Marnix den Boer speelden in een rechtstreeks duel om de vierde plaats. Den Boer was de afgelopen weken steeds een beetje ingelopen op De Vrieze, en dit was dan de kans voor Den Boer die vierde plaats op te eisen. Den Boer speelde in het begin ook echt met deze intentie, terwijl De Vrieze vooral zijn plek wilde verdedigen. Ondanks dat Den Boer na de opening een stuk actiever stond, wist hij dit geen vervolg te geven. Beide spelers moesten diep nadenken in een strategische puzzel waarin beiden eigenlijk nooit gevaarlijk werden en waar beiden uiteindelijk gezien de tijd dan ook niet uit zouden komen en besloten tot remise waardoor beiden hun positie op de ranglijst behouden.

 

Jac Weeland en Paul Greefhorst kwamen gelijkwaardig uit de opening en in het middenspel manoeuvreerden beide spelers zorgvuldig hun stukken zodat beide spelers schadevrij richting eindspel koersten. Greefhorst dacht een aanval op te zetten die een stuk kon opleveren maar overzag een paardvork van Weeland die genadeloos het dameverlies aankondigde en Greefhorst tot overgave dwong. Weeland maakt hierdoor een sprong naar de zesde plaats.

 

Peter de Vrieze deelde met wit wat speldenprikjes uit aan de met zwart spelende Fokko Baakman, die deze goed pareerde. De Vrieze had eigenlijk een pion moeten slaan want nu had Baakman ineens twee vrijpionnen op de b en c lijn. Bovendien sloeg Baakman de pion op de a lijn en zat De Vrieze in de problemen. Baakman dacht de witte dame weg te jagen maar die sloeg simpel een zwarte toren waarna ook beide dames en nog een zwart paard van het bord gingen. Ook moest De Vrieze nog een toren tegen een loper ruilen maar met hulp van een paard en loper konden de twee vrijpionnen onschadelijk worden gemaakt. Daarna was er geen eer meer te halen voor Baakman en gaf op.

 

Daar waar Michel Melkert als laatste van de familie klaar was met zijn remise tegen Krijger, was het zijn zus, Laura Melkert, die in razende vaart afrekende met Patrick Donkers en zo toch alweer haar vijfde winstpartij kon bijschrijven. Een knappe prestatie, want daarmee zou ze wat aantal winstpartijen betreft de subtoppers bijhouden. Ook hun moeder, Marianne Blinde, wist een resultaat bij de boeken, zij won van Marco Vieveen.