In de tweede ronde vielen enkele dingen op. Zo won nieuw lid Roberto Beth ook zijn tweede partij en staat tweede op de ranglijst. En Teun Brouwer wist na zijn overwinning in de eerste ronde nu heel knap Marnix den Boer op remise te houden.

 

Deze partij werd in alle rust opgebouwd en Den Boer dacht al aan een leuke mataanval. Daarbij vergat hij dat Brouwer iets met paarden heeft. Na een aftrekschaak kon hij met een paard de dame van Den Boer slaan. In het eindspel maakte Brouwer op zijn beurt een fout en won Den Boer materiaal terug, waaarna beiden besloten tot remise.

 

Roberto Beth speelde het London systeem, een degelijke opening maar in handen van kenners levensgevaarlijk. Frans Nijman speelde De Zwarte Leeuw, ook degelijk en in handen van kenners supergevaarlijk. Het werd een grote clash met kansen over en weer. Tenslotte, na 80 minuten, streek Nijman de vlag.

 

Mark van Rooten verloor in een rechtstreeks duel zijn koppositie aan Martin Krijger. Zo rond de 10e zet opende hij zijn stelling op een verkeerde plaats wat hem teveel zwaktes opleverde, en hem een loper kostte. Uiteindelijk gaf hij op.

 

John van Dalsen (wit) en Tim Fierens (zwart) kozen voor een rustige opening, met gefianchetteerde lopers en vooral veel flankontwikkeling. Even leek het erop dat de partij zou verzanden in remise. Maar door een gunstige stukafruil kwam Fierens in het bezit van een vrijpion. Deze troef zette hij handig in. Van Dalsen kwam steeds meer in het gedrang. Uiteindelijk kreeg Fierens door de kwaliteit te offeren nog een ver-opgerukte vrijpion erbij. Dit bleek te veel voor Van Dalsen, die opgaf nadat Fierens een van zijn pionnen had getransformeerd tot dame.

 

Erik en Laura mochten het voor het eerst tegen elkaar opnemen. Het begin ging redelijk gelijk op zonder al te grote blunders of hersenkrakers. Halverwege de partij pakte Erik een biertje erbij. Laura hoopte hiermee dat hij z’n scherpte iets zou verliezen, maar hier dacht Erik anders over. Met een paar goed springende paarden en sterk gepositioneerde lopers, zette hij Laura onder druk. Waar Laura eigenlijk de stukken had moeten ruilen, besloot ze een pion naar voren te schuiven ter aanval. Leuk idee, uitvoering wat minder. Erik wist hiermee de wedstrijd naar zich toe te trekken en won uiteindelijk verdiend.”

 

Peter de Vrieze schoof op de 12e zet een centrumpion naar voren. Tegenstander Patrick Donkers  sloeg deze maar had niet gezien dat die opschuivende pion de weg had vrijgemaakt voor een listig opgestelde loper die nu de toren in de hoek eraf sloeg. Donkers probeerde de loper weg te jagen maar kwam in een heftige aanval terecht met mat als gevolg.

 

Fokko Baakman beantwoordde de Sicliaanse verdediging van Sjaak Spiegels met een gesloten variant. Spiegels pende het witte paard van Baakman die daarop zijn dame opzij speelde om uit de penning te komen, Spiegels ontwikkelde door maar werd een beetje verrast door een oprukkende pion in het centrum die de steun van de opzij gespeelde dame had. Spiegels moest wat afruilen en Baakman kreeg zijn dame sterk gepositioneerd in het centrum. Spiegels moest zijn pionnen verdedigen en kon daardoor niet rokeren. Baakman pakte echter door en speelde een rustige zet met een toren waarop Spiegels kon rokeren en zijn stelling weer op orde brengen. Met zijn loper kon Spiegels vervolgens een pion isoleren en deze winnen. Later volgde nog een pion. Baakman had kansen om een pion terug te winnen maar liet deze lopen. Met twee pionnen meer wat Spiegels de partij binnen te halen.

 

Jac Weeland kende 1 up en 1 down. De up was een prachtige aanval op de ongedekte toren van Paul met schaak in zet 8, wat hem op de 9e zet een volle toren opleverde. In de 10e zet manoeuvreerde hij zijn dame terug, tegenover Pauls dame en gedekt door zijn paard, wat Paul echter met schaak kon slaan. Dame weg en stelling aan gort. 1-0

 

Michel Melkert en Frans Jansen speelden een spannend potje waarbij Michel uiteindelijk alle lastige klippen wist te omzeilen en de winst binnenhaalde.

 

Pieter-Jan zette een aantal verkeerde zetten waar Kees genadeloos mee afrekende.

 

Allen die een verslag gemaakt hebben bedankt!

Wil je ook een verslagje insturen? Graag! Het hoeft niet uitgebreid of taalkundig perfect. Stuur een mailtje naar mij, bij voorkeur uiterlijk woensdagochtend.

martin.krijger@outlook.com