De voorspelling dat Zie Scherpe Combinatie haar eerste seizoen in de derde klasse KNSB competitie niet zou overleven, was er eentje die Nostradamus niet heeft gemaakt. Niet omdat hij daar zijn handen (ook niet in anagrammen, onbegrijpelijke zinnen en/of omdraaibare letters en cijfers) niet aan zou hebben durven branden, integendeel. Waarschijnlijk gewoon te min voor de in de 16e eeuw levende astroloog, omdat gezien de gemiddelde ratings van alle teams dit een logische gevolgtrekking is, die al aan het begin van het seizoen al te voor de hand liggend was om het predicaat voorspelling te mogen geven.
Deze zaterdagmiddag kreeg het combinatieteam uit Zierikzee (http://www.svzierikzee.nl) en Scherpenisse (http://www.svdez.nl/) het team op bezoek met het kleinste ratingverschil. 'Slechts' gemiddeld 225 punten verschil per bord in deze wedstrijd tegen Sliedrecht 2. Daar waar wij ons al berust hadden in onvermijdelijke degradatie, hadden – en hebben – de sympathieke bezoekers uit de Drechtstad nog een realistische kans om degradatie te ontlopen.
De (mid)dag begon met een meevaller. Het was de eerste open-kap-dag (iets met zon en gemotoriseerd vervoer). En hoewel dan de terugreis ook het liefst zo vroeg mogelijk wordt aangevangen, was dit vooraf en tijdens de wedstrijd zeker geen motief. Dat dan de partij wel als eerste eindigt is dan op zo een zonnige dag toch wel weer meegenomen. Toch waren er op dat moment al 40 zetten gespeeld bij het treffen tussen William Gijsen en Sebastiaan Koedoot. In de slotstelling met twee half open lijnen, beide loper en paard en alle torens en pionnen nog op het bord werd tot remise besloten. De dubbelpionnen waren van Gijsen, de halve open lijnen en laveerruimte duidelijk ook, maar de zwarte stelling was de laatste 10 zetten één grote vesting. Koedoot kon ergens op zet 20 de witte dubbelpion op f6 in een paar zetten gaan ophalen via paard b8, maar besloot a tempo tot paard d8, waardoor de potentiele -0,8 stelling verzandde in 0,00. Gijsen maximeerde in de zetten daarna de witte druk op e6, waardoor een vertraagd zwart plan met paard b8, loper c8, paard d7 wel zou leiden tot het ophalen van de irritante witte voorpost op f6, maar dit desondanks tot +1,0 zou leiden. Derhalve koos de ZSC'er voor de verdediging en werd terecht door beide heren tot remise besloten (0,5 – 0,5).
Joost van Eenennaam zette ZSC op het bord ernaast zelfs op voorsprong. De youngster is de topscoorder van ZSC en zette kordaat zijn Sliedrechtse evenknie van het bord. Andrew Mensing had moeite met de opening van van Eenennaam en kwam er niet aan te pas. Knappe prestatie van van Eenennaam die de ruim 300 ratingpunten hoger tellende en in vorm zijnde (vijf uit zeven tot deze ronde!) Mensing het rokeren belette en hem met nog heel veel zetten te moeten doen alvorens de eerste tijdcontrole bijna door de vlag liet gaan (1,5 – 0,5).
Het laatste halfje voor ZSC kwam op naam van Rick van de Breevaart. Na een tot nu toe lastig seizoen, speelde hij eindelijk weer eens een partij naar zijn kunnen. Ook het hier ruim 300 ELO verschil kwam niet tot uiting op het bord. Sterker nog, het was van de Breevaart die het beste van de kansen had tegen Wout Boer. Op zet 35 had de thuisspeler -3 voordeel kunnen verkrijgen door op te rukken naar h5 en daarmee het veld h6 verdedigende paard (op g3) onder druk te (gaan) zetten. Het zwarte loperpaar, de verdubbelde torens op de d-lijn zouden de witte koning op e2 dan in een lastig parket gaan brengen. Misschien niet te moeilijk om deze kandidaatzet te zien, maar wel erg lastig om door te rekenen. Niet onbegrijpelijk dat van de Breevaart voor een meer directe voortzetting koos. Na afruil van alle stukken accepteerde hij het remiseaanbod van Boer in een pionneneindspel, dat achteraf toch voordeliger bleek voor de Scherpenissenaar, maar in deze fase van de competitie is remise prima.
Alle overige borden gingen naar de baggeraars. Daar de schrijver dezes toen al lang weg was (opmerkingen over zinkend schip en ratten zijn hier niet van toepassing - hoewel de diertypering wat betreft de Chinese astrologie dan wel weer overeenkomt – want tot nu toe elke ronde meegespeeld) heeft hij hier verder ook weinig van meegekregen (dank overigens voor de wedstrijdleider voor het openen en afsluiten van de zolder). In de aftermath nog wel begrepen dat Olaf van der Sloot op zet 24 f3 had moeten spelen in plaats van f4 en dan niet (zonder compensatie) een kwaliteit achter zou komen. Martin kwam goed uit de opening maar raakte knullig een pion kwijt. Op zich was dat niet zo erg, maar uit pure frustratie produceerde hij erna een paar slechte zetten waarna hij mat ging. Kim, tactisch sterk, offerde een paard voor een kwaliteit en een pion. Zijn tegenstander schrok ervan en had veel tijd nodig om een goede voortzetting te vinden. Kim kreeg initiatief maar kon het niet doorzetten. Hij stelde nog wel twee keer remise voor, wat geweigerd werd. Uiteindelijk moest Kim toch opgeven. Kees kreeg een apart soort gesloten Draak op het bord waarin beide stellingen een beetje vast zaten. Kees, met zwart, viel de vijandelijke kort gerokeerde koning aan maar dat liep niet goed af. Zijn tegenstander verbeterde beetje bij beetje zijn stelling en won. Jac speelde zijn vertrouwde 1.b4 opening en kwam beter te staan. Onbekommerd offerde hij een paard om zodoende de partij te beslissen. Maar dit viel verkeerd uit, zijn tegenstander weerlegde het offer en Jac verloor ondanks enkele valstrikken het eindspel.
Met dit verlies van 2-6 is ZSC gedegradeerd en heeft Sliedrecht 2 één bordpunt voorsprong op haar directe concurrent voor het tweede degradatieticket.Theoretisch zijn hiervoor overigens nog vier gegadigden: de laatste ronde zal dus spannend worden. Degene die het wordt moet zich er echter in berusten dat wij de eerste waren die al zeker zijn (van zo een ticket). Toch ergens de beste in zijn. Het glas blijft half vol. En over de beste zijn gesproken: felicitaties gaan uit naar CSV voor het behalen van het kampioenschap. Veel succes in de tweede klasse volgend seizoen. Wij zullen ons gaan beraden of we gaan meedoen in de vierde klasse.