Arend Bandsma begon met een vlotte overwinning op het 7e bord. In een Spaanse partij neutraliseerde hij eerst de zwarte koningsvleugel en kreeg daarna met een iets betere stelling plotseling een stuk in de schoot geworpen. Het eerste punt was daarmee binnen. Hans Aangeenbrug maakte de tussenstand op het 1e bord nog aangenamer met 2-0. Hij speelde een sterke partij waarbij zijn tegenstander een variant van Kasparov in het Hollands niet helemaal bleek te kennen.

 

Invaller Johnny van den Berge die pas op het laatste moment de afwezige Bas van de Graaf verving, had een zware partij op het 8e bord. Hij behandelde het Evans gambiet niet geheel correct waarbij zijn tegenstander goed gebruik maakte van zijn betere openingskennis. Dit kostte Van den Berge een kwaliteit en moest daarbij ook nog eens een sterk paard op e6 tolereren. Uiteindelijk bleek hij hier niet tegen opgewassen. Bart Hertog verving op het 6e bord de afwezige Theo Blonet en speelde knap remise tegen een speler die een hogere rating had van meer dan 400 punten. In een Italiaanse partij kwam Hertog in een iets minder eindspel met een hangende pion maar hield de remise-haven goed in bereik.

 

Op het naastgelegen 5e bord bereikte Martin Krijger hetzelfde resultaat. Hij belandde na een Siciliaanse verdediging in een iets betere stelling maar kon niet veel bereiken. Na een stukkenafruil bepaalden ongelijke lopers het strijdtoneel en mede vanwege de tijdnood werd de vredespijp gerookt. De voorsprong ging teniet na het verlies van Kedem Gutkind op het 3e bord. In een Pirc had hij het initiatief op de koningsvleugel gekregen maar had zich terug laten dringen op de koningsvleugel. Daar viel uiteindelijk de beslissing want Gutkind liet na om een cruciale pion op de 2e lijn te verdedigen waarna de opgerukte zwarte pion de genadeslag kon toedienen.

 

Bij deze 3-3 tussenstand zag het er inmiddels niet helemaal rooskleurig uit. Rick van de Breevaart had op het 4e spel goed spel gekregen tegen de Axelse jeugdspeler met ver opgerukte pionnen op de koningsvleugel. In het middenspel maakte hij echter onnodig een fout en leverde een belangrijke pion in. Hij kon daarna te weinig gevaar stichten en moest zich uiteindelijk gewonnen geven.

Dat legde een zwaardere druk op de schouders van Dig de Graaf die in een Konings-indier niet in gevaar leek te komen totdat de naderende tijdscontrole een rol ging spelen. Na iets te snel te zetten leek hij een kwaliteit te verliezen maar kon matdreigingen creëren door de toren te offeren. De Axelaar resteerde niet veel meer dan de toren terug te offeren en te consolideren. Via zijn span paarden kon hij de 2 zwarte pionnen op de damevleugel slaan maar De Graaf kon tegenspel maken via het centrum. Nadat de Landau-er een stuk offerde voor de resterende 2 zwarte pionnen moest De Graaf zich tevreden stellen met remise waardoor het teamverlies een feit was. Ondanks het teamverlies toch een mooi resultaat voor ZSC.

 

In de laatste ronde worden de degens gekruist met hekkensluiter De Zwarte Dame uit Kruiningen. De laatste ronde wordt op 20 april gezamenlijk met alle teams gespeeld in Middelburg.

 

Met dank aan Dig de Graaf voor het verslag.  Ik weet niet zeker hoeveel teams degraderen uit de hoofdklas, maar één in elk geval denk ik. Laatste kunnen wij niet meer worden, we hebben 9 punten in moeten in de laatste ronde tegen DZD, dat op 6 punten staat. De laatste ronde is gezamenlijk in Middelburg op 20 april.

 

Middelburg 1 12 41,5
Landau Axel 2 10 38,5
ZSC 1 9 36
HWP Sas van Gent 4 9 34
Souburg 2 8 34,5
De Zwarte Dame 1 6 31,5