en bewijst dat als het echt nodig is.
Opmerking van Hans Aangeenbrug: kunnen we niet gelijk beginnen met de laatste ronde. Team 1 moest voor het 4e achtereenvolgende jaar in de laatste ronde de degradatie afwenden. In 2003 won Bas in een grootmeesterlijk pionneneindspel van een in ratingpunten zwelgende Belg, en bléven we erin (....). In 2004 wonnen we in de laatse ronde van de latere degradant Denk en Zet uit Tholen. In 2005 behoedde Herman ons door de hele sterke Landauer Van Vliet te vloeren. Nu schaakten we allen goed. Zoals het hoort. Zoals we eerder hadden moeten doen. Niemand verloor, met 6,5 - 1,5, we staan nu zelfs 3e van onder. Hans op 1. stond goed, en snoerde de sterke Arjo Arendse helemaal in. De stelling resulteerde alleen wel in ineengeschoven pionnen, wat niet echt gemakkelijk is. Bij 4 punten voor ons bood Hans remise aan, om de winst veilig te stellen. Als hij doorgespeeld zou hebben, denk ik wel dat hij zou winnen, maar het teambelang gaat voor. Bas op 2 leek in de opening al beslissend voordeel te halen. Zijn tegenstander speelde wat onsamenhangend, en kreeg al snel een zwakke zwarte pion in zijn eigen centrum. Bas echter opende te snel de stelling, en merkte, dat zijn tegenstander goed kan schaken. Remise. Richard op 3 speelde weer zijn Leeuw, en zette al vlot een pion op h7. Na langdurig "melken" gaf zijn tegenstander eindelijk op. Martin op 4 won vanuit de opening met goed spel. Het duurde wel lang, maar hij gaf eindelijk eens niets weg. Herman's eigen relaas: Mijn tegenstander, een sympathieke Vlaming met een ELO van ruim 100 punten meer als ikzelf heb, zette mij een Caro Kan opening voor.
Als groot bewonderaar van Misha Tal, speelde ik zijn systeem tegen de klassieke variant, zoals hij die in 1960 in WK tweekamp tegen Botwinnik gebruikte. Op de 11e zet ging mijn tegenstander “in de fout”, waardoor ik het thematische loperoffer op e6 kon brengen. Wit krijgt er 2 pionnen voor en een veelbelovende aanvalsstelling.
Toch had dit ook onder deze omstandigheden vermoedelijk niet tot winst voor Wit mogen leiden, hoogstens remise.Met mijn 14e zet stelde ik een valstrik, waar mijn tegenstander inliep.Het geforceerde vervolg kostte mij nog eens een paard, maar Zwart had desalniettemin geforceerd moeten verliezen. Een fantastische offerpartij ( ik offerde ook nog een complete toren ! ), jammer genoeg ontsiert omdat ik volstrekt ten onrechte en onlogisch i.p.v.
lang te rokeren voor de korte rokade koos ( dat zou hebben moeten verliezen !? ), ware het niet dat mijn tegenstander het door mijn aanhoudende druk niet meer zo goed zag en ik hem daardoor alsnog geforceerd in een fraai matnet verstikte.
Als ooit door Tal ( terecht ) gesteld is, dat dubieuze offers alléén achter het bord weerlegt moeten worden, en zo niet, dat dat soort offers dan alsnog correct zijn, bewijst deze partij dat wel ! Aldus een terecht trotse winnaar! Sjaak op 6 mazzelde, als een goed teamleider betaamt. Hij compliceerde na de opening, maar het ging verkeerd. Gelukkig voor hem, en ons, blunderde zijn tegenstander later een stuk weg. Adrie op 7 had een sterke vrouwelijke tegenstander. Hij bouwde zijn stelling solide op en liet zich niet verleiden de verkeerde stukken te pakken. In het eindspel had hij een pion minder, maar aangezien dit een dubbelpion was, werd het probleemloos remise. Arend, terug in het team, bouwde een betere stelling uit tot een pluspion, en daarna haalde hij als vanzelfsprekend het punt binnen. Knap, zijn tegenstander Destombes is een degelijke speler, die zelden verliest.
Zoals gezegd een 6,5-1,5 overwinning. Heeft Zierikzee toekomst in de Zeeuwse hoofdklas? In deze samenstelling moeten we voor een plaats "in het linkse rijtje" kunnen gaan. Tot september.