In de zevende speelronde van Schaakvereniging Zierikzee werd Frans Nijman naar eigen zeggen een beetje nerveus van een veroverde dame. Nergens voor nodig, want de sterk spelende Nijman wist hiermee Paul Greefhorst te verslaan en staat nu keurig achtste. Aloys Kersten maakte grote indruk door, toch als nieuw lid, verrassend Kees van den Nieuwendijk te verslaan. Geen half werk, het betreft hier toch de nummer drie van afgelopen seizoen. Jac Weeland steeg een plaatsje na een zwaar bevochten winst op Erik de Vrieze. Weeland completeert de top drie en is nu derde, achter Martin Krijger en Sjaak Spiegels.

 

Frans Nijman – Paul Greefhorst 1 – 0

Het nadeel van een partij laten analyseren door chess.com is dat beide spelers daar niet vrolijker van worden: zowel Nijman als Greefhorst hebben zes blunders gemaakt en dat in een partij die maar 32 zetten duurde. De conclusie is echter helder: Nijman won verdiend nadat hij twee paarden offerde om de stelling van Greefhorst zwaar onder druk te zetten.

Nijman Vs Greefhorst  

Greefhorst overzag zijn voorsprong in stukken, veegde tevreden nog een pion van het bord maar gaf daarmee Nijman de gelegenheid zijn toren te positioneren voor een röntgenschaak op Greefhorsts dame. Nijman aarzelde niet en de zwarte dame ging eraf tegen een toren. Nijman gaf daarna schaak met de dame. De twee stukken die deze dame konden slaan stonden gepend: mat.

Voor wie de partij wil bekijken: klik hier

 

Kees van den Nieuwendijk – Aloys Kersten 0 – 1

Beide schakers speelden een opening met gesloten stellingen. Kersten forceerde met zwart een doorbraak op de damevleugel, wat hem een pion opleverde die zeer dreigend bleek.

Nieuwendijk Vs Kersten  

Na afruil van de meeste stukken, bleek die pion uiteindelijk doorslaggevend in het eindspel.

 

Jac Weeland – Erik de Vrieze 1 – 0

Het was waarschijnlijk de meest interessante partij die beide heren onderling tegen elkaar afwerkten de afgelopen zeven jaar. De Vrieze had volgens chess.com na de opening een licht overwicht en had vanaf zet veertien, Weeland's loper maal h7, na een slagenwisseling zelfs een kwaliteit voor kunnen komen. Echter wist zwart de zet van Weeland, en belangrijker nog de eventuele slagenwisseling, niet naar waarde te berekenen.

Weeland Vs E Vrieze  

Dit deed de partij zwaar kantelen in het voordeel van Weeland, die veel tijd stak in het open breken van de zwarte verdediging. Véél tijd, maar Weeland wist een enorme druk uit te oefenen op de zwarte stelling. Net op het moment dat De Vrieze dacht weg te kunnen komen met een remise zag hij wederom over het hoofd dat hij nogmaals een kwaliteit had kunnen slaan. In plaats daarvan zette de zwarte koning het op een rennen, en holde tot opluchting van Weeland zichzelf in de klauwen van het witte leger.

Voor wie de partij wil bekijken: klik hier

 

Floris van der Voorn – Laura Melkert 0 – 1

Het ging lange tijd gelijk op tussen Van der Voorn en Melkert. Dit veranderde bij het eindspel toen Melkert de koningin van Van der Voorn “gratis” kon slaan.

Vd Voorn Vs L Melkert  

Maar wit gaf niet op en bleef strijden met zijn overgebleven koning, paard en resterende pionnen. Melkert kon hier toch doorheen komen en promoveerde met een pion. Van der Voorn gaf zich hierna alsnog gewonnen.

 

Fokko Baakman – John van Dalsen 1 – 0

Baakman opende e4 en Van Dalsen kwam met c5 als antwoord. Vervolgens probeerde Baakman zijn stukken te ontwikkelen terwijl Van Dalsen met zijn pionnen naar voren kwam. Daardoor kwamen Baakman's ontwikkelde stukken in de verdrukking en moesten terug. Met een pion op g4 van Van Dalsen werd Baakman tot een paarden afruil gedwongen. Baakman zette een verdere afruil door en wist een pion op de koningsvleugel te winnen en daardoor een open a lijn te krijgen. Door een dame schaak van John te verdedigen met het tussen plaatsen van een loper kwam er een tempo winst wat op de koningsvleugel een pion opleverde.

Baakman Vs V.Dalsen  

Daarmee werd de druk van zwart op de koningsvleugel verminderd. Vervolgens ging de witte pion op de a-lijn aan de wandel met een toren als dekking en kwam tot promoveren. Dat leverde een ruil van een pion tegen een loper op voor Baakman, die vervolgens de toren afruilde waardoor de druk op de koningsvleugel helemaal teniet werd gedaan. Een gedwongen dameruil door een pion offer werd voor John teveel en hij gaf op

 

Dick Doeswijk – Marnix den Boer 0 – 1

Nadat er in het centrum een pion was afgeruild, zette zwart druk op de f-lijn maar vergat zijn toren die wit voor een loper afruilde.

Maar Den Boer voerde de druk op en belemmerde wit het rokeren. Doeswijk moest vervolgens met de koning aan de wandel, waarna zwart de dame wist te winnen voor zijn paard en loper. Doeswijk gaf daarna op.

 

Frans Jansen – Ben van der Westen 1 – 0

Ben vergat te winnen! In een duidelijk gewonnen middenspel waarin zwart een paard vóór kwam en nog een loper ook 'dreeg' te winnen, meende zwart ook nog een mat combinatie met zijn dame te kunnen uit voeren.

Jansen Vs Vd Westen  

Helaas, hij verloor eerst de dame, daarna de partij. Van der Westen gaf op.

Voor wie de partij wil bekijken: klik hier

 

Michel Melkert – Sjaak Spiegels

Spiegels en Melkert namen het weer tegen elkaar op, waarbij Melkert met de witte stukken mocht starten. Melkert koos voor een verrassing en opende met de minder gebruikelijke b3. Na het afruilen van een paard, loper en wat pionnen ontstond hierdoor een interessant middenspel, waar Spiegels (foto) zijn stukken niet alleen goed wist te ontwikkelen maar ook nog eens een dreiging creëerde met een potentiële pion winst. Na een korte rokade van Spiegels en een lange rokade van Melkert stond het geheel extra op scherp.

Spiegels  

Melkert had hierbij zijn pijlen gericht op de zwarte koning, waarbij de zwarte loper op de lange diagonaal de hoofdrol vervulde. Dit alles had Spiegels echter goed in de gaten, waarbij hij vakkundig de zwarte loper wist af te ruilen voor een paard en hierdoor de donkere vlakken rondom de witte koning onder controle kreeg. Dit bleek onhoudbaar voor Melkert die na het afruilen van materiaal in het voordeel van Spiegels zijn tegenstander mocht feliciteren.

 

Mark van Rooten – Peter de Vrieze 0 – 1

Alles in de partij tussen Van Roten en De Vrieze draaide om één pion. De Vrieze maakte jacht op een pion op de dame vleugel maar Van Rooten kon het net gedekt houden. In het middenspel kon De Vrieze toch een centrumpion pakken omdat van Rooten zijn paard te ver naar voren stuurde welke alleen gedekt werd door die ene pion. Ook werden er twee paarden geruild. Omdat beide stellingen goed gesloten waren werden ook de vier torens afgeruild, evenals nog twee paarden en twee lopers.

Van Rooten Vs De Vrieze  

Toen in het eindspel ook nog de twee dames verdwenen zag zwart kansen om met de koning op te rukken en naar twee pionnen te gaan die door de witte loper niet meer gedekt konden worden terwijl de zwarte loper van De Vrieze zijn pionnen wel kon blijven dekken en zo op dame promotie aan kon sturen. Van Rooten zag de bui al hangen en gaf de partij gewonnen, mede door die ene pion voorsprong voor zwart.

Overige uitslagen:

Marianne Blinde – Marco Vieveen 0 – 1

Blinde Vs Vieveen

 

Voor de stand na speelronde 7: klik hier