In speelronde zes van Schaakvereniging Zierikzee moest Michel Melkert zijn koppositie afstaan aan Martin Krijger. Laatstgenoemde won in een rechtstreeks duel na een prachtige aanval die zou leiden tot óf dame verlies óf mat. Sjaak Spiegels rukte op naar de tweede plaats, hij wist Kees van den Nieuwendijk te verslaan. Afgelopen vrijdag speelde het B-team met 2-2 gelijk tegen het B-team van Denk en Zet te Scherpenisse.
En om daarmee te beginnen, het zag er na nog niet zolang bezig te zijn vrij somber uit voor de formatie uit Zierikzee. Paul Greefhorst was op bord twee als eerste klaar na verlies tegen Jan van der Doe. Fokko Baakman kwam daarvoor op bord drie na verkeerd afruilen een loper achter te staan en dit leidde, na een soort alles of niets poging, uiteindelijk tot een tweede nederlaag. Op bord vier wist Erik de Vrieze tussendoor de stand op 1-1 te brengen. Hij pende tegen Mariët Wesdorp eerst met een loper een paard die een centrumpion dekte. Deze penning werd als niet gevaarlijk beoordeeld, maar dat was hij wel. Een beurt later deelde De Vrieze een paardvork uit door die centrumpion te slaan. Het gepende paard kon niet slaan wegens schaak. De paardvork op koning en dame leed tot dame verlies en uiteindelijk mat.
Met een 2-1 achterstand was het vervolgens op bord één aan Tim Fierens om tegen Adrian Stoutjesdijk het gelijkmakende punt binnen te slepen. Maar naar eigen zeggen werd Fierens, die een loper voor stond, nonchalant. De loper werd op een verkeerd veld neergezet en vloog er af waarna Fierens ineens heel hard moest werken om toch nog te promoveren. Het liep met een sisser af en Fierens bracht na overgave de eindstand op het bord: 2-2.
Interne competitie:
Ben van der Westen – Pieter Jan van Strien 0 – 1
Beiden kwamen redelijk gelijk uit de opening, hoewel Van der Westen met zijn lopers direct de zwarte paarden opruimde. Toen wit een zware aanval op de koningsvleugel opzette werd het zweten voor Van Strien.
Zelfs na een torenoffer van wit bleef de stelling zorgelijk. Toen zwart ook de laatste toren van wit wist te ruilen was de angel uit wit's aanval en kon zwart op jacht. Mat in twee dreigde waarop wit de dame offerde en opgaf.
Sjaak Spiegels – Kees van den Nieuwendijk 1 – 0
Van den Nieuwendijk speelde de draak maar vergat dat daar de zwarte loper op de lange diagonaal moet worden gezet. Zijn aanval liep spaak en Spiegels kwam met een counter aanval waar hij eerst een kwaliteit won en daarna nog twee pionnen.
In het eindspel maakte Van den Nieuwendijk nog een blunder en dat was het teken voor hem om op te geven.
Martin Krijger – Michel Melkert 1 – 0
De partij tussen Krijger en Melkert ging gelijk op tot aan de zeventiende zet. Wit had wat druk opgebouwd tegen de zwarte koningsvleugel en viel de zwarte dame aan. Melkert zette haar op c6 met de bedoeling de lange witte diagonaal te pakken. Krijger zag zijn kans maar koos de verkeerde voortzetting. Met het paardoffer op f6 was het vrij snel gewonnen geweest maar hij zette zijn toren op g3. Zag er leuk uit maar zwart speelde zijn loper heel sterk naar d5, en stond veel beter. Krijger ontweek vervolgens afruilen en probeerde zijn initiatief terug te krijgen.
Zijn zeer actief paard kwam dreigend de zwarte stelling binnen waarop zwart te voorzichtig regeerde. Hij had toch dat paard eraf moeten slaan met zijn toren, wat hij ook lang overwogen had. Nu was het in een paar zetten gebeurd, zwart gaf op toen dame verlies of mat dreigde (zie foto of de hele partij).
Tim Fierens – Mark van Rooten 1 – 0
Tim Fierens speelde met wit tegen ‘the legend of Brouwershaven’, Mark van Rooten. De opening werd Scandinavisch en verliep rustig. Wit ontwikkelde zijn stukken voorspoedig, maar door het solide spel van Van Rooten kwam het toch niet echt tot een witte aanval. Geleidelijk wist wit dan toch het zwaartepunt van de partij naar de zwarte koningsvleugel te verleggen. Zwart liet iets te veel gaten toe in zijn pionnenstructuur aldaar en moest uiteindelijk een kwaliteit geven om erger te voorkomen. Kort daarna werden twee torens op naast elkaar gelegen lijnen hem fataal. Op een van die lijnen stond de zwarte koning en mat was niet meer af te wenden.
Aloys Kersten – Jac Weeland ½ – ½
Weeland koos met zwart voor een ietwat speculatieve tegenopening, waarmee hij een pion voor kwam te staan. Weeland had die pion redelijk eenvoudig kunnen behouden door wat materiaal af te ruilen, maar koos ervoor om aanvallende zetten te blijven doen met diverse dreigingen.
Dit mede vanwege de slinkende tijd van Kersten, maar die vond toch steeds de juiste verdediging. Met beide nog enkele minuten op de klok werd de vrede getekend.
Frans Nijman – Frans Jansen 1 – 0
Nijman opende met 1. d4 en 2. Pf3 waar zwart 1. Pf6 en 2. g6 tegenover zette. Dat werd Jansen té rustig. Op de elfde zetten vielen twee pionnen en pas op de twintigste zet ontplofte de bom: zwart viel met álles, twee lopers, twee torens en twee paarden, de witte stelling aan die Nijman tot een on-neembaar fort had omgebouwd.
De uitkomst was een volkomen leeg lopen van het zwarte offensief, en na offeren van loper, paard en toren stond de zwarte dame met pion (op g7) letterlijk recht voor de witte koning. Maar de wind was gedraaid! De hanen kraaiden, de zon kwam op, de zwarte ruiters vielen van hun paarden en en de torens om. Zwart gaf op, op de achtentwintigste zet.
Paul Greefhorst – Erik de Vrieze ½ – ½
Ondanks dat vuurwerk eigenlijk uit bleef ontvouwde zich een boeiend gevecht. De Vrieze leek aan de winnende hand maar gaf in de slotfase zomaar twee van zijn drie vooruitgeschoven pionnen weg. Dit was een bittere tegenslag, want Greefhorst blokkeerde zorgvuldig de doorgang van die laatste pion. Om geen tempo te verliezen probeerde zwart de witte dame te vangen. De Vrieze zag echter niet direct de oplossing en dacht lang na over allerlei tussen zetten om achter de vijandelijke linie te komen, terwijl Greefhorst met zijn dame directe plaagstootjes kon geven.
Terwijl de oplossing voor zwart, achteraf, nog zo makkelijk was. Maar Greefhorst stelde precies op het voor hem juiste moment remise voor, op het moment dat zwart moest kiezen tussen dames afruilen of het vangnet proberen te sluiten met dame winst. Het remise voorstel werd echter vlot geaccepteerd. Later bleek dat zwart de witte dame na twee keer schaak geven zonder dame verlies had kunnen veroveren.
Voor wie de partij wil bekijken: klik hier
Patrick Donkers – Marianne Blinde 0 – 1
De partij ging gelijk op. Blinde ging tot twee keer toe door het oog van de naald, maar wist uiteindelijk de partij toch te winnen.
Dick Doeswijk – John van Dalsen 0 – 1
Ook een gelijk opgaande partij, welke door Van Dalsen werd gewonnen omdat hij één zet eerder wist te promoveren.
Peter de Vrieze – Floris van der Voorn 1 – 0
Na een rustige stelling opbouw speelde Van der Voorn op de elfde zet Le4 terwijl zijn paard op g4 stond. Vervolgens was f3 de tegenzet met een vorkje als gevolg en dus een paard tegen een pion achter. Op de zestiende zet kon De Vrieze Pe6 spelen met als gevolg een paard vork op de zwarte dame en toren met opnieuw een kwaliteit voordeel. Van der Voorn had zijn avond niet want op de drieentwintigste zet speelde hij c5 waardoor De Vrieze met zijn loper de zwarte toren kon slaan.
Weer een kwaliteit winst voor wit en tien zetten later werden de dames afgeruild. De Vrieze kon rustig een plannetje bedenken om met zijn twee torens achter de zwarte pionnen te komen. Daarna kwam de zwarte koning zodanig in het nauw waardoor zwart de partij gewonnen gaf.
Overige uitslagen:
Laura Melkert – Jephte Lafour 0 – 1
Voor de stand na speelronde 6: klik hier