In speelronde twaalf van de interne competitie van Schaakvereniging Zierikzee bleef de top vier nagenoeg ongewijzigd. Sjaak Spiegels leidt nog steeds de dans. Martin Krijger en Kees van den Nieuwendijk wisselden van positie op de plaatsen twee en drie. Spiegels en Krijger wonnen hun partijen, terwijl Van den Nieuwendijk wederom niet verder kwam dan remise. Door nummer vier Erik de Vrieze te trakteren op een nederlaag werd Paul Greefhorst de grote winnaar van de avond door te klimmen van de elfde naar de zesde plaats.

 

Michel Melkert opende tegen Spiegels met het London systeem. Een opening die op internet erg populair is. Spiegels antwoordde met een anti London systeem. Er volgde al snel een dameruil en wit kwam te zitten met een dubbelpion op de b-lijn zonder ondersteuning van een pion op de a- of c-lijn. Melkert verzuimde zijn paard te ontwikkelen en trok ten strijde met een centrumpion. Dit werd gepareerd met een tegenaanval op de verzwakte pionstructuur. Wit probeerde de zwarte koning het rokeren te beletten door een koperruil, maar zonder dames op het bord is dit niet zo gevaarlijk en staat de koning best goed in het centrum. Spiegels kon vervolgens twee pionnen winnen en opende de jacht op de klem staande toren. Deze toren kon alleen gered worden door een paardoffer. Het lukte wit niet om een van de stukken van zwart op te sluiten en wit gaf het kort hierna op.

 

In de Scandinavische opening van Marnix den Boer met wit tegen Krijger draaide het om de witte centrumpion op d4. Zwart probeert deze te isoleren en wit krijgt een voorsprong in ontwikkeling en ruimtevoordeel. Den Boer offerde al snel een pion die de pion op d4 had kunnen dekken en kreeg daardoor nog meer vaart in zijn aanval. Hij had daarna een loper of zelfs een toren kunnen offeren om de zwarte koningsstelling open te breken maar kon niet berekenen of het goed was. Bij latere analyse bleek het inderdaad niet te kunnen. Krijger bleef de pion voorstaan en de zwakte van de pion op d4 liet zich steeds meer gelden. Den Boer offerde nog een toren tegen een loper in een laatste poging iets te forceren maar het was niet genoeg en hij verloor door tijdsoverschrijding.

 

Na een rustige stelling opbouw begon Van den Nieuwendijk, met wit, de dame vleugel dicht te schuiven wat Peter de Vrieze, met zwart, niet erg vond. Na korte rokades van beiden zou de grote aanval komen op de zwarte konings vleugel. Peter de Vrieze besloot om beide paarden van elk af te ruilen en gingen beide koningen naar een veilige plaats. Bovendien stonden de lopers van zwart goed opgesteld en konden de zwarte torens en dame heen en weer switchen zodat er geen doorkomen aan was voor wit. Na een remise aanbod van zwart probeerde Van den Nieuwendijk nog van alles maar drie kwartier later werd alsnog tot remise besloten.

 

Erik de Vrieze kwam tegen Paul Greefhorst al snel een pion voor, maar wist hier niets mee uit te richten. Die extra pion werd wat verder in de partij een dubbele rand pion en die ging De Vrieze te fanatiek verdedigen. Tegen een Greefhorst in vorm is dat spelen met vuur. Greefhorst strafte de foutjes van zijn tegenstander genadeloos af door eerst de pion terug te winnen en daarna ook nog een loper buit te maken, welke De Vrieze eigenlijk twee beurten te laat naar g5 speelde en ondanks een onnavolgbare berekening vervolgens toch liet opsluiten dankzij geblunder met een torenzet naar e8. Enkele beurten later hield De Vrieze het voor gezien en boekte Greefhorst een kostbare overwinning.

 

Frans Nijman had in de afgelopen tien speelronden slechts drie keer verloren. De eerste daarvan was zijn tegenstander Mark van Rooten in deze speelronde. En dat ging Nijman goed af. In het absolute eindspel dacht Van Rooten nog weg te komen met een remisevoorstel. Nijman had echter allang berekend dat hij zijn pion kon laten promoveren en dat het pad naar winst eigenlijk open lag. Nijman won en pakt na het verlies van vorige week de draad weer op.

 

Na de opening trok Fokko Baakman ten strijde in het centrum met zijn pionnen en wist er één te veroveren. Marianne Blinde verdedigde goed en wist op de a-lijn de pion terug te veroveren. Maar daar kreeg Baakman de mogelijkheid de toren op a8 met zijn toren te slaan. Deze moest Blinde met de dame terug nemen waardoor de dekking van het paard in het centrum weg viel. Met een stuk voor kreeg Fokko de overhand . Toen vervolgens er nog een toren afruil werd afgedwongen ontstond er een penning met een dubbelaanval waardoor Marianne ook nog een loper verloor. Toen was het voor Fokko niet moeilijk meer om de partij naar zich toe te trekken.