De schakers hadden het afgelopen weekend aardig druk. Zaterdag werd de derde ronde gespeeld in de landelijke 4e klasse waaraan het achttal deelneemt, en maandagavond werd de 7e ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Zierikzee gespeeld.
De coronaperikelen hadden ook hier hun invloed. Voor het team moesten enkele spelers afzeggen, evenals voor de clubavond. In het voorjaar van 2020 werd de competitie afgebroken wegens corona, in oktober 2020 weer, en nu merken we weer de invloed ervan.
Hopelijk niet voor lang meer…
Interne competitie
Roberto speelde met wit tegen Marianne. Ze waren aan elkaar gewaagd. Door een goede zet van Roberto met zijn loper leek het alsof hij de partij snel kon winnen maar Marianne had nog een escape, waardoor ze weer in de race was. Lange tijd ging het weer gelijk op. Het ene stuk na het andere werd van elkaar geslagen. Het veld werd steeds overzichtelijker. Plotseling zette Roberto zijn toren in het vizier van Marianne's loper. Na een lichte twijfeling en verbazing sloeg ze de toren. Marianne stond er toen duidelijk beter voor, maar wist het nog te presteren om twee lopers kwijt te raken. Gelukkig kon zij met een pion de overkant halen en samen met een overgebleven toren wist zij Roberto mat te zetten. Het was een leuke, spannende en intense partij!
Jac Weeland kon al snel de koningsvleugel van Johan van de Velde openbreken, maar deze verdedigde zich fel en Weeland gaf pardoes een paard weg. Maar in het eindspel kon hij dankzij drie verbonden vrijpionnen toch nog de winst binnen halen.
Teun Brouwer heeft lang geleden Erik de Vrieze de fijne kneepjes van het schaken geleerd. Dit onderlinge treffen is dan ook gemakkelijk te zien als De Meester tegen De Leerling. Brouwer kent De Vrieze van haver tot gort, en andersom, en dit betekent dan ook dat in eerdere ontmoetingen beiden het niet altijd makkelijk hebben gehad tegen elkaar. Tel daar bij op dat De Vrieze niets moet hebben van Brouwer's paardenjacht en een leuk potje ligt in het verschiet. De Vrieze gooide al snel wat roet in Brouwer's jacht en laatstgenoemde kwam dan ook niet in zijn spel. Gaandeweg kwam De Vrieze drie pionnen voor en ruilde hij wat onbruikbaar materiaal af. Wel wilde De Vrieze voorzichtig omspringen met zijn zwarte loper, want de verwachting was dat deze nog een belangrijke rol kon gaan spelen. En dat bleek. De Vrieze hield in de eindfase naast die loper een pionnenleger over en Brouwer mikte met slechts een koning en een pion op pat. Maar met de a,b en c pion oprukkend ondersteunt door die zwarte loper was promotie niet nodig, zat pat er niet in en werd het een mooi mat.
Martin Krijger en Paul Greefhorst hielden elkaar goed in evenwicht in een Schotse partij. Krijger probeerde Greefhorst uit te tent te lokken door een pion te laen instaan. Toen Greefhorst de pion niet nam wees Krijger hem erop waarop Greefhorst met een stalen antwoordde het niet gezien te hebben. Toen kon hij zijn lch niet houden en beiden barstten uit in een schaterlach. De pion was giftig en een tactisch speler als Greefhorst ziet dat wel. Later in de partij opende Greefhorst ten onrechte de stelling en kwam hij in een verloren positie, en gaf op.
extern ZSC-Souburg 4-4 (verslag van Dig).
Het combinatie team Zie Scherpe Combinatie (ZSC) van de schaakverenigingen Denk en Zet en Zierikzee hebben in de 3e ronde in klasse 4G van de KNSB competitie gelijkgespeeld tegen Souburg 2. In Scherpenisse werd het 4-4 waarbij ZSC met een 0-1 achterstand moest beginnen.
Door de extra overheidsmaatregelen moest er door alle spelers een QR bewijs worden getoond en slechts de helft van het basisteam kon dit ook doen. Gelukkig werden op de dag voor de wedstrijd nog drie invallers gevonden waardoor er maar op een bord een reglementaire nul moest worden genoteerd.
Teamleider Dig de Graaf gaf op het 3e bord gelijk het goede voorbeeld door zijn tegenstander op de 23e zet fraai mat te zetten. In de opening kwam hij veel beter tot ontwikkeling waardoor hij positioneel gewonnen kwam te staan en snel de genadeklap kon geven.
Op het 7e bord speelde invaller Peter de Vrieze tegen een jeugdige Souburgse invaller. Laatstgenoemde leek in het middenspel positioneel iets beter te staan maar hij kon het evenwicht niet verbreken waarna de vrede werd getekend. Datzelfde gebeurde bij Olaf van der Sloot op het 3e bord. Hij kwam minder te staan na pionverlies maar wist het tij te keren en kreeg licht voordeel. Desondanks accepteerde hij deling van het punt.
De jeugdige Reinier Smits was een van de andere ZSC invallers op het 6e bord en hij gaf gelijk zijn visitekaartje af door voor de tweede dag op rij van een 1700+ speler te winnen. De eerste 18 zetten werden gevolgd volgens de theoretische paden van het Spaans. Zijn Souburgse tegenstander gaf een verkeerd gevolg aan zijn kwaliteitsoffer. Reinier maakte het hierna bekwaam af en trakteerde de Souburgse voorzitter op een nul.
Deze overwinning was hard nodig want even daarvoor had derde invaller Alec Harmsen op moeten geven op het 8e bord. Hij had zich in het middenspel misrekend waardoor een van zijn stukken te veel in de doos verdween. Dit stukverlies was de genadeslag voor de net teruggekeerde DEZ jeugdspeler.
Hetzelfde resultaat werd bereikt door Kees van de Nieuwendijk op het 5e bord. Beide spelers speelden nogal slordig en de kansen gingen over en weer. Zo verloor Kees eerst een stuk maar won dit terug en kwam een pion voor te staan. Daarna verloor hij weer twee pionnen waardoor hij het eindspel in ging met een pion achterstand. Dit bracht de Souburger tot een goed einde waardoor de tussenstand 3-4 werd in het voordeel van Souburg.
Alle druk kwam dan ook te liggen op de schouders van Sjaak Spiegels op het 2e bord. Gelukkig was hij tegen zijn taaie tegenstander al een pion voor komen te staan maar het spel was nog niet gespeeld. Lang nadat de meeste spelers waren vertrokken bleef hij geconcentreerd spelen en wist op knappe wijze de koningsstelling binnen te vallen met torenpaar en dame met mat als gevolg.
Na dit gelijkspel neemt ZSC de 3e plaats in beslag na de eerdere 5-3 overwinning tegen Middelburg. Op 27 november speelt ZSC tegen Goes 2 in de gelijknamige plaats.