In de vierde ronde van de interne competitie van Schaakvereniging Zierikzee mocht de op de tweede plaats staande Teun Brouwer het opnemen tegen lijstaanvoerder Kim Fierens. Het op één na oudste lid (81) won op knappe wijze en bezet nu de eerste plaats met een 100% score!
In het topduel tussen de twee Scharendijkers besloot Kim Fierens nu eens niet te gaan offeren maar om het rustig aan te doen. Na een gelijk opgaande Spaanse opening stond zijn tegenstander Teun Brouwer toch wat gedrongen en deze besloot een pion te offeren om een betere stelling te krijgen. Dat was een goed plan, hij kwam in een kansrijk eindspel en zijn koning stond iets beter dan die van Fierens. Bij goed spel zou het echer toch wel in remise eindigen en Fierens kon zich niet bedwingen om voor de volle winst te gaan. Hij nam risico maar Brouwer ging er eens goed voor zitten en pakte mijn zijn koning een belangrijk veld. Fierens besefte dat hij zijn hand overspeeld had en feliciteerde Brouwer met zijn partij, en het bereiken van de top van de ranglijst. Na afloop bleef Brouwer nog lang zitten, nagenietend van de mooie avond.
De favorieten Ben Snethorst en Kees van de Nieuwendijk raakten verder achterop bij Brouwer. Na een complexe Engelse opening kwam Snethorst beter te staan maar had hij al veel tijd verbruikt. Van de Nieuwendijk bood toen “tactisch” remise aan wat Snethorst niet durfde te weigeren.
Martin Krijger kwam met voordeel uit de opening omdat Frans Jansen met een ongelukkige paardzet zijn eigen stelling blokkeerde. Jansen zou Jansen niet zijn als hij niet met een originele oplossing zou komen. Hij offerde het paard en bood nog een loper aan. Krijger vertrouwde het niet en nam wel het paard maar niet de loper. Anders was hij mat gegaan. Jansen probeerde nog wel er iets van te maken maar na een hevig en kort gevecht moest hij de strijd staken.
Sjaak Spiegels had nog een appeltje te schillen met eric Bouman van wie hij in de vorige competitie verloren had. Het kostte hem veel moeite. Met een klein pionnetje voorsprong en niet veel bedenktijd meer ging hij het eindspel in. Het lukte hem op tijd de goede zetten te bedenken en de winst binnen te slepen.
Erik de Vrieze opende met de dame pion, iets wat Mark van Rooten niet gewend is.
Toch bleek de opening solide. Echter door strategisch spel van Erik, kwamen de stukken zo te staan van zwart dat ze niet veel deden. Een lopen en een paard stonden achter een rij pionnen vast. Toch gaf Mark niet zomaar gewonnen. Een enkele pion eraf een aanvallend paard weg. En daardoor kwam er iets meer lucht in de stelling van Mark. Ondanks de sterke opgemarcheerde pionnen van Erik was het moment van zet 24 niet juist. Een paard van zwart sloeg een pion en Mark kon dit gedekte paard gewoon slaan. Geval was dat de dekking ook een toren aanval op zwart zijn dame tegen hield. Er volgde een dame ruil. Maar Mark had wel een paard voorsprong. Na nog even door spelen gaf Erik op
Wim vd Waarsenburg - Peter de Vrieze 0 – 1
Wim vd Waarsenburg ging voortvarend van start, ruilde en paar stukken en een pion.
En kreeg het initiatief waardoor hij een vrijpion kreeg op d6, gedekt door de loper op e5. Wim viel toen de pion op g7 aan maar sloeg verkeerd met de loper. Met de toren was beter geweest want dan kon de pion op d2 door lopen en een dame halen op d8 met gelijk mat. Peter kon weg lopen en vervolgens een dame halen waardoor wit mat zou gaan. Wim gaf daarom op.
In de opening maakte Fokko een fout die niet werd afgestraft. Marco had een loper kunnen opsluiten en vervolgens met een pion kunnen pakken. Fokko ontkwam en zag kans een pion te winnen en vervolgens nog één, maar had niet gezien dat dit ten koste zou gaan van een stuk. Daarna ging het gelijk op waarna remise werd overeengekomen.
Marnix den Boer stond goed maar in het begin van het middenspel gaf hij zijn centrumpion weg, waardoor tegenstander John van Dalsen sterker stond. Maar door een combinatie met een paard raakte hij zijn pion weer kwijt.
En John ging na enig schuif- en denkwerk mat.
Paul Greefhorst en Dick Doeswijk maakten geen foutjes in de opening, maar daarna zag Dick een aftrekaanval over het hoofd toen Paul een pion terugsloeg. Dit leverde Paul een kwaliteit op. In het verdere verloop vocht Dick zich goed terug en wist twee pionnen te pakken, wat de strijd theoretisch in evenwicht bracht. Theoretisch, want Paul had een betere positie en kon met een geforceerde dameruil de pionnen terugwinnen. Vervolgens blunderde Dick op een aanval van Paul, waarbij in vier zetten drie paardvorken met schaak Dick twee stukken en een toren kostte en Dick opgaf.
Na een evenwichtige periode stuurde Kees Bimmel aan op een afruil op de koningsvleugel waarbij Jac het valletje dat er in zat had gezien. Na afruil had Kees een dubbelpion op de G-lijn. Jac brak de H-lijn open en stuurde langzaam maar zeker af op winst.