Op het 8e bord was Bart Hertog snel klaar in een Spaanse partij. Op vrij simpele wijze won hij in de opening een stuk en dus vroeg in de middag de partij. Ook Martin Krijger won op het 7e bord na de drakenvariant van het Siciliaans. Met de b5 opstoot deed hij een pion in de aanbieding maar die werd niet genomen. Toch kwam Krijger een pion achter in het middenspel maar wist in de afwikkeling naar het eindspel weer 2 pionnen te winnen waarna hij het punt kon binnen halen.

De borden werden aanvankelijk beëindigd in omgekeerde volgorde want daarna was Rick van de Breevaart klaar op het 6e bord. In een f4 opstelling tegen het Siciliaans kwam hij door een bekende paardpenning op d4 in de problemen en verloor eerst 1 en daarna nog een 2e pion. Hij had het geluk dat zijn tegenstander meer dan 300 ratingpunten minder had want doordat hij wat steken liet vallen kon Van de Breevaart toch weer een pion terugwinnen en veilig in de remise-haven komen. Hetzelfde resultaat kwam op het 5e bord bij Arend Bandsma. In het damegambiet had zijn tegenstander de c pion doorgeschoven naar de 5e rij en een vrijpion gecreëerd. Bandsma hield de strijd echter in evenwicht en accepteerde het remise-aanbod mede vanwege de stand van zaken op de andere borden.

 

Daarbij mocht Dig de Graaf op het 2e bord van geluk spreken. Hij was in een Scandinaviër prima uit de opening gekomen met ruimtevoordeel en het initiatief op met name de damevleugel. In het middenspel liet hij echter meerdere steken vallen door nutteloze loperzetten op de koningsvleugel waarna de Oostburger het spel prima speelde en het initiatief kon grijpen. Door een blunder van De Graaf werden zelfs meerdere pionnen gewonnen waarna het een kwestie van tijd was voor de capitulatie. De WZV-er overzag echter een toreninval via de open a lijn en in plaats van simpel dameruil af te dwingen met een winnend eindspel kwam er een mat in 8 op het bord waardoor De Graaf met de schrik vrij kwam.

Op het 1e bord voegde Hans Aangeenbrug een halfje toe aan het resultaat waardoor de 2 wedstrijdpunten binnen waren. Hij probeerde na de d4 opening in zijn favoriete Pirc te belanden maar in plaats daarvan werd hij opgescheept met een redelijk inactieve loper op a7 vanwege de opgerukte witte c pion. Toch wist hij de stelling in evenwicht te houden waarna de vrede werd getekend. Op de resterende borden 3 en 4 werd het punt ook gedeeld. Kedem Gutkind kwam in een Konings-Indiër niet tot voordeel en moest berusten in remise.

Ook Sebastiaan Koedoot had niet zijn beste dag na de Larsen opening. Hij kwam in het middenspel wat minder te staan en verloor zelfs een kwaliteit. De Oostburger kon echter geen potten breken en de stelling forceren. Aangezien de wedstrijd toch al verloren was hield hij het dan ook voor gezien waarna een 5.5-2.5 overwinning op het wedstrijdformulier kon worden ingevuld. Een mooie overwinning voor ZSC zonder verliespartijen.

1. Hans Aangeenbrug (1912)      - Olaf van der Sloot (1959)                    rem
2. Dig de Graaf (1910)                - Johan de Meester (1790)                    1-0
3. Kedem Gutkind (1905)            - Jan Damen (1781)                    rem
4. Sebastiaan Koedoot (1823)     - Chris van Waes (1717)             rem
5. Arend Bandsma (1723)           - Gerard de Winter (1734)           rem
6. Rick van de Breevaart (1815)  - Sean Leijdekkers (1472)           rem
7. Martin Krijger (1709)               - Henry Flikweert (----)                1-0
8. Bart Hertog (1679)                  - Piet Leenhouts (1270)              1-0

 de vermoedelijke stand in de hoofdklas:
1. Goes        10 mp
2. Landau     7 mp
3. ZSC         5 mp
4. Souburg   4 mp
5. HWP        2 mp
6. WZV         2 mp

met dank aan Dig voor het verslag